Makedonien byter namn till Nordmakedonien

Foto: Petros Giannakouris/AP/TT
Greklands premiärminister Alexis Tsipras. Arkivbild.
NYHETER

Makedonien och Grekland har nått en historisk överenskommelse. Efter år av namnkonflikt har ländernas ledare skakat hand på att det nordligaste landet ska heta Nordmakedonien.

– Vi har ett avtal, jag är glad eftersom vi har ett bra avtal som täcker alla villkor från den grekiska sidan, säger Greklands premiärminister Alexis Tsipras i ett tv-sänt framträdande tillsammans med Greklands president Prokopis Pavlopoulos.

Han säger att det nya namnet kommer att göra klar skillnad på Makedonien och den grekiska regionen med samma namn.

Makedoniens premiärminister Zoran Zaev säger att namnet bevarar landets etniska och kulturella identitet.

– Det finns ingen återvändo, säger han och uppmanar oppositionen att ställa sig bakom det nya namnet.

Grekland hotade med veto

Han säger att det är möjligt att slutgiltigt spika avtalet under helgen som kommer.

Namnkonflikten mellan de två grannländerna har blockerat vägen för Makedonien i ansökan om medlemskap i försvarsalliansen Nato och i EU. Grekland har hela tiden hotat med att lägga in veto. Enligt Zoran Zaev finns nu inga sådana hinder.

Namnkonflikten har pågått i flera decennier och sträcker sig tillbaka till 1991 då Makedonien utropade självständighet från det forna Jugoslavien. Grekland har ända sedan dess bestridit namnet då Aten befarar att det kan utgöra ett territoriellt anspråk på den grekiska regionen med samma namn.

Bland de namn som diskuterades inför tisdagens besked fanns "Nya Makedonien", "Övre Makedonien" och "Ilinden Makedonien" – det sistnämnde en referens till det makedonska upproret mot Ottomanska riket 1903. Men valet verkar alltså slutligen att ha fallit på Nordmakedonien.