Efter läckorna – provsvaren ska skickas ut i efterhand

avJosefin Silverberg

NYHETER

Facit till flera av årets nationella prov har läckt ut i förhand på sociala medier.

Efter kritik om dålig kontroll kommer Skolverket att skicka ut provsvaren i efterhand till skolorna.

– Situationen är ohållbar, säger Anders Boman chef på Skolverket provenhet i ett pressmeddelande.

Foto: Fredrik Sandberg / TT
Delprov B och C i matematik i årskurs 9 är ute på nätet och sprids bland elever inför måndagens prov. Arkivbild.

Under våren, liksom under förra året, har provsvaren till nationella proven cirkulerat på sociala medier. Nu genomför Skolverket en rad skärpningar av reglerna inför nästa termin för att komma till rätta med fusket.

Proven kommer inför nästa prov att levereras till skolorna närmare inpå provdatumet och facit kommer i de allra flesta fall att levereras i efterhand. Bara i undantagsfall får provförpackningarna öppnas tidigare än provtillfället, skriver Skolverket i ett pressmeddelande.

– Situationen är ohållbar. De allra flesta skolorna följer våra tydliga regler men det räcker att någon skola slarvar för att spridning ska vara ett faktum. Därför måste vi skärpa reglerna och rutinerna. Det måste bli slut på fusket nu, säger Anders Boman chef på Skolverket provenhet.

Skolornas ansvar att se till att proven hanteras rätt

Det är skolorna och deras huvudmän som har ansvar över att se till att proven hanteras korrekt, utan fusk, men Skolverkets ansvar att besluta om vilka regler som gäller för proven.

– Vi hade helst velat undvika de här skärpningarna eftersom vi vet att det påverkar lärarnas arbete men att få bukt med läckorna väger tyngre. Fusket skapar mycket stress och oro bland lärare och elever som ärligt vill visa sina kunskaper, säger Anders Boman.

De flesta av åtgärderna kommer att börja att gälla i höst.

– Vi hade gärna velat göra alla dessa förändringar omedelbart. Men dels är prov och facit redan utskickade till skolor och sedan finns det juridiska hinder som gör att vissa förändringar kan träda ikraft först senare. De flesta åtgärderna kommer genomföras nu till höstterminen, säger Anders Boman.

Vill att Facebook agerar

Nyligen polisanmälde Skolverket ett anonymt konto på Instagram där någon som kommit över nationella prov kan ha sålt proven vidare.

– Det är väldigt angeläget att polisen hanterar fallet skyndsamt. Spridningen av nationella prov kostar skattebetalarna många miljoner och leder till stora problem på skolorna. Vi vill också att Facebook och andra sociala medier agerar. Det är deras plattformar som möjliggör spridningen och vi är säkra på att de inte vill förknippas med den här ljusskygga verksamheten, säger Anders Boman.

Så fixar du högskoleprovet 00:44
ARTIKELN HANDLAR OM