Löfven höll tal om näthat: ”Blir en döende demokrati”

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

På nationaldagen talade Stefan Löfven i Mullsjö.

Han uppmanade ”alla demokrater” att ta tillbaka det offentliga samtalet – och tog upp Gyllene Tider som exempel.

– Gyllene Tider kunde inte ens ge ut sin VM-låt utan att mötas av en hatkampanj, säger Stefan Löfven.

Stefan Löfven höll sitt nationaldagstal på Hembygdsparken i Mullsjö utanför Jönköping.

Efter att ha bjudits på ett dansframträdande av några unga förmågor, samt en blåsorkesters variant av Abbas ”Super Trouper”, talade statsministern om den svenska demokratin som fyller 100 år.

– Det som gör det möjligt för oss att faktiskt gå ut i skogarna, ro ut på sjön, eller leva i våra städer, byar och på gårdarna. Och att vi kan göra det som stolta, fria, jämlika individer – det vackraste vi har, mina vänner i vårt land, det är vår demokrati, säger Stefan Löfven.

1 av 2 | Foto: Adam Ihse / TT / TT NYHETSBYRÅN

Tog upp terrorn på Drottninggatan

Det femton minuter långa talet inledde Stefan Löfven med att tala om terrordådet på Drottninggatan.

– Det är svårt att gå på den gatan utan att minnas hur det var att samlas där efter terrordådet, i sorg och vrede. Men nu möter jag människor som promenerar på stan som skrattar, pratar, äter glass. Det är fria människor i en fri demokrati. Och de har inte för ett enda ögonblick låtit sina liv kuvas av terrorismen.

Det digitala har öppnat upp fantastiska möjligheter för demokratin, sa statsministern. Men han fördömde också ”rasismen, antisemitismen, fascismen och fundamentalismen” som florerar.

– Tyvärr ser jag hur debattörer både från höger och vänster möts av hån, hat och hot. Och vi ser hur enskilda individer och grupper av människor förnedras och avhumaniseras på grund av deras religiösa tro, politiska uppfattning eller etniska bakgrund.

”Kan inte ens ge ut VM-låt”

Bandet Gyllene Tider berättade häromveckan att de mötts av en hatstorm i sociala medier efter att den officiella VM-låten ”Bäst när det gäller” släppts.

Detta tog Stefan Löfven upp som exempel på den hårda samtalstonen i det offentliga samtalet.

– Häromdagen läste jag till och med att Gyllene tider inte ens kunde ge ut sin kommande VM-låt utan att mötas av en hatkampanj. Bandmedlemmar säger att ’en del är upprörda som om vi hade mördat deras familj.’

– Jag säger det här därför att vi på riktigt måste fråga oss nu; vad händer med ett samhälle där människor lär sig att det går inte att arbeta politiskt, synas offentligt, skriva texter, böcker eller ens sånger utan att riskera att mötas av en massiv våg av hat. Det blir ett skrämt samhälle, ett tyst samhälle, en döende demokrati.

Krissiffror för Löfven

I går kom SCB:s partisympatimätning där Socialdemokraterna bara fick 28,3 procents stöd. De har aldrig någonsin haft så låga opinionssiffror inför ett val.

– Det är alldeles för låga siffror och nu gäller det att på riktigt visa vad valet ska handla om. Vägvalet står i höst, om vi ska fortsätta investera i varandra, säger Stefan Löfven till SVT efter sitt tal.

Publicerad:

LÄS VIDARE