Hemska upptäckten: Katten Zingo kom hem – med kula i huvudet

Av: Malin Wigen

Publicerad:

Först trodde Andreas och Helena Eklöf att deras katt Zingo hade en fästing vid örat. Men sen gjorde de den hemska upptäckten – någon hade skjutit Zingo i huvudet med ett luftgevär.

– Det var fruktansvärt brutalt, säger Andreas.

Andreas och Helena Eklöf, som bor i Åmmeberg i Askerssunds kommun, har en 2-årig utekatt som heter Zingo.

– Vi bor intill skogen så han kommer och går lite som han vill, säger Andreas.

I onsdags, när han återvände hem efter att ha varit ute, så såg de att han hade något vid örat. Först trodde de att det var en fästing.

– Men det var ingen fästing, det var en ju en luftgevärskula som satt där istället.

Paret var chockade. Kulan hade trängt igenom huden – men som tur var inte in i skallbenet.

– Det var fruktansvärt brutalt. Vi har skjutit luftgevär och vet exakt vad de har för kraft. Det är en trubbig kula, man måste skjuta på nära håll för att den ska tränga igenom.

De tog kontakt med tre veterinärer som sa att det inte behövdes operation då den inte satt sig i skallbenet. Istället fick paret lirka upp den. Efter ett tag lyckades de och gav Zingo penicillin.

– Vi lät honom vara inne några dagar så att han inte skulle få smuts i såret. Men det har läkt ihop bra nu, det är skönt.

Zingo ska må bra efter omständigheterna men han ska ha blivit lite mer skygg.

1 av 5 | Foto: Privat
När Zingo kom hem efter en sväng ute såg paret att han fått en luftgevörskula i huvudet.

”Tycker det är obehagligt”

I ett inlägg på Facebook skriver Andreas om händelsen.

”Våran katt kom hem nu med en luftgevärskula sittandes i huvet! Nån som vet eller sett va de kan vara för jävla idiot som gör nåt sånt här?”, skriver han i inlägget.

– Jag vill varna andra. Det är livsfarligt. Ska det behöva vara så att man inte kan släppa ut djur här nu? säger han och fortsätter:

– Det finns bättre grejer att skrämma bort en katt med om de är i vägen, det brukar vara väldigt effektivt med vattenslang. De tycker de ju inte om, att bli dränkta i vatten.

Dock har Andreas ingen aning om vem som har gjort det eller varför man har gjort det mot Zingo.

– Är det ingen unge som har gjort det, är det en fruktansvärd katthatare som har gjort det, säger han och fortsätter:

– Jag tycker att det är förfärligt att det händer. Är det barn som leker med luftgevär för skojs skull utan att föräldrarna vet om det kan det sluta med att de råkar skjuta varandra. Om det är en vuxen är det någon som har problem. Jag tycker att det är obehagligt.

De har polisanmält händelsen som polisen rubricerat som djurplågeri. Men man kommer inte att inleda förundersökning då man inte har något att gå på, enligt polisens presstalesperson Stefan Wickberg. Kommer det in nya uppgifter kan det bli så att man tar nytt beslut.

– Rent allmänt så ser jag den här typen av anmälningar då och då, men inget mönster eller samband, säger han.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN