”Sedan Trump tog över har allting blivit sämre för oss”

avWolfgang Hansson

JERUSALEM-RAMALLAH. Hyllningsskyltarna till Donald Trump sitter överallt i Jerusalem. I Israel betraktas den amerikanske presidenten som en frälsare.

Stämningen är den rakt motsatta hos palestinierna.

– Sedan Trump tog över har allting blivit sämre för oss, klagar Hamad Matari, en av många upprörda palestinier.

Det började redan med de judiska bosättningarna på den ockuperade Västbanken.

Trumps företrädare Barack Obama satte mycket hård press på Israel att inte bygga nya judiska bosättningar eftersom han såg det som en sätt att underminera möjligheterna att genomföra en tvåstatslösning vilket är omvärldens plan för att lösa konflikten mellan Israel och palestinierna.

1 av 5 | Foto: Urban Andersson
Hyllningsskyltarna till Donald Trump sitter överallt i Jerusalem.

Pressen att inte bygga bosättningar är helt borta sedan Trump blev president.

– Israels premiärminister Netanyahu har blivit mycket stöddigare sedan Trump blev president, säger Hamad Matari som bor i Ramallah. Han känner att han inte längre har något koppel på sig och att han kan göra som han vill.

”Nu skjuter de skarpt för att döda”

Framförallt pekar Hamad på hur Israel agerat i Gaza den senaste dryga månaden sedan Hamas drog igång en kampanj för att protestera mot att Israel inte låter palestinier återvända till de hem i israel som de drevs bort från eller lämnade frivilligt när Israel grundades 1948.

– De israeliska soldaterna skjuter ihjäl unga palestinier bara för att de närmar sig gränsstaketet eller för att de kastar sten mot soldater. Så hade Israel aldrig vågar göra tidigare. Då använde de gummikulor och tårgas. Nu skjuter de skarpt för att döda.

Något han hävdar även sker på Västbanken när palestinier samlas vid militärens check-points för att demonstrera mot ockupationen.

”Abbas har sålt ut vårt land”

Men hans ilska riktar sig inte bara mot Israel utan också mot de egna ledarna.
– Vår president Mahmoud Abbas är korrupt. Han går i Netanyahus och Trumps ledband i stället för att med alla medel försvara det palestinska folkets rättigheter. Abbas har sålt ut vårt land.

Foto: Urban Andersson
Kamel Abu Hanah.

Kamel Abu Hanah tycker också att de israeliska soldaternas attityd ändrats sedan Trump tog över i USA.

– De är mycket mer aggressiva. För bara ett år sedan var det en israelisk soldat som dödade en palestinier trots att han redan låg paralyserad och svårt sårad på marken. Soldaten gick fram och satte en kula i huvudet på honom. Sånt hände inte tidigare.

Palestinierna känner att Trump gett Israel ännu fler extra fördelar i alla de tre stora frågor som återstår att lösa för att få till ett fredsavtal. 

– Trumps beslut att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad är ofattbart, anser Odar Khader som precis kommit ut ur moskén vid flyktinglägret Kalandia bara några hundra meter från Israels stora vägspärr som leder in till Jerusalem.

”Marken är inte Trumps”

Trafiken är tät och bilar tutar uppfodrande för att komma fram snabbare.

– Marken är inte Trumps, den tillhör det palestinska folket. Vi har större rätt till Jerusalem än judarna. Trump gör bara allting värre.

Khader fruktar att det nu blir ännu svårare för palestinska flyktingar som han att få återvända till sina hem i Israel som de kördes ut ifrån för 70 år sedan.

– Det är bara genom press från USA och det internationella samfundet som Israel kan tvingas till förhandlingsbordet. Det Trump håller på med nu gör att Netanyahu inte tycker han har minsta anledning att inleda några förhandlingar. Trump ger ju honom allt han vill ha.

Han slår ut med armarna i en uppgiven gest av missnöje.

När vi efter en hel del besvär lyckats krångla oss tillbaka via en checkpoint till Jerusalem är stämningen den rakt motsatta. Längs King Davids gata hänger affischer i så gott som varje gatukorsning med texten ”Trump gör Israel mäktigt”. Utanför ett hotell hänger en skylt med texten ”Tack Trump”.

Det betyder inte att alla israeler gillar Trump. Det finns också de som är kritisk till vad den amerikanske presidenten gör. Men majoriteten känner att han är en vän till Israel. Att ha USA som vän är betydligt bättre för ett land som Israel än att ha USA som fiende.

ARTIKELN HANDLAR OM