Kim lovar att avveckla sina kärnvapen efter mötet med Trump

Reporter: Gustaf Tronarp

Publicerad:
Uppdaterad:

Det historiska mötet slutade med ett handslag – och ett löfte om att arbeta för en total avveckling av kärnvapnen på Koreahalvön.

Dessutom bjöd Donald Trump in Kim Jong-un till Vita huset.

– Vi har beslutat oss för att lämna det förflutna bakom oss. Världen kommer att se en stor förändring, säger den nordkoreanska diktatorn.

Men internationella experter är kritiska till överenskommelsen.

Scenerna som utspelade sig på lyxhotellet Capella i Singapore var historiska, och helt omöjliga att föreställa sig för bara ett halvår sedan.

Efter att ha samtalat i flera timmar satte sig USA:s president Donald Trump och Nordkoreas ledare Kim Jong-un vid ett bord och skrev under en överenskommelse.

Vad som stod i dokumentet var oklart vid undertecknandet, men Trump var full av självförtroende:

– Jag tror att båda sidor kommer att bli väldigt nöjda.

Precis innan han satte pennan mot pappret så beskrev Kim Jong-un träffen med Trump som mycket givande.

– Vi har haft ett historiskt möte, och vi har beslutat oss för att lämna det förflutna bakom oss. Världen kommer att se en stor förändring.

1 av 10 | Foto: JONATHAN ERNST / TT NYHETSBYRÅN
Trump med dokumentet.

Lovar att nedrusta

Senare under morgonen kom det fram fler detaljer om dokumentet. Däri förbinder sig Kim att ”arbeta för en total avveckling av kärnvapen på Koreahalvön”. I utbyte lovar Trump att USA ska förse Nordkorea med säkerhetsgarantier.

”USA och Nordkorea förbinder sig att etablera nya relationer i enlighet med de två folkens önskemål om fred och välstånd”, heter det i överenskommelsen.

Mer precist än så är inte avtalet. Detaljerna ska mejslas ut i nya samtal mellan USA:s utrikesminister Mike Pompeo och nordkoreanska topprådgivare.

Vid en presskonferens några timmar efter signeringen slog dock Trump fast att sanktionerna mot Nordkorea kommer att vara kvar tills vidare. Ett tillbakadragande av amerikanska trupper från Koreahalvön är heller inte aktuellt. USA kommer dock att avbryta militärövningarna med Sydkorea.

– Jag kallar dem krigslekar, och de är både dyra och onödigt provocerande.

Trump fortsatte:

– Kim Jong-un har en unik möjlighet att bli ledaren som ger fred och välstånd åt sitt folk. När han kommer tillbaka till Nordkorea är jag övertygad om att han kommer att inleda en process som kommer att göra många väldigt glada.

Professorn: ”Deprimerande”

Flera internationella bedömare menar dock att överenskommelsen är tämligen tom på innehåll.

”Herregud, det här är deprimerande. All denna hajp för detta? Allt drama och snack om Nobel? Kom, uppgörelsens konst. Det här är alltså allt? Det är patetiskt med tanke på att USA:s president var personligen engagerad”, twittrar Robert E Kelly, professor i statsvetenskap vid Busan National University i Sydkorea.

Även Sveriges tidigare utrikesminister Carl Bildt håller inne med hurraropen. På Twitter skriver han:

”Helt fantastiskt detta, lille raketman! Men kommer han fortfarande ha kärnvapen om två år? Det är den fantastiska frågan”.

”Det gemensamma uttalandet befäster förbindelser som gjorts tidigare utan några specifika detaljer eller tidsplaner. Det kan fungera, eller så gör det inte det. Men det är värt ett försök.”

Tog en promenad

Toppmötes inleddes några minuter efter 03 på måndagsnatten, svensk tid. Vid 06.45-tiden hade ledarna ätit upp lunchen som avrundade samtalen.

Kim och Trump tog då en promenad i de grönskande omgivningarna runt lyxhotellet Capella. Till journalister på plats sa Trump att mötet gått ”fantastiskt bra”.

– Det gick bättre än någon hade kunnat föreställa sig.

I samband med undertecknandet sa Trump att han knutit ett speciellt band till Kim, som han också bjudit in till Vita huset.

– Det kommer att vara en helt annan situation på Koreahalvön, och vi kommer att ta hand om ett allvarligt problem för världen.

FÖLJ VÅR DIREKTRAPPORTERING:

Publicerad: