Carin Jämtin.
Foto: Bertil Enevåg Ericson
Carin Jämtin.

Glädje och depp i partierna efter mätning

Publicerad:
Uppdaterad:
Carin Jämtin.
Foto: Bertil Enevåg Ericson
Carin Jämtin.

NYHETER

Känslorna är många hos partierna efter SCB:s mätning – hos KD är det deppigt medan V vill fira.

Socialdemokraterna börjar i sin tur vädra maktskifte.

– Jag tycker att man måste se det som ett tydligt misstroende för regeringen och en tydlig förväntan på en annan regering i Sverige, säger Carin Jämtin, partisekreterare (S).

Den stora partisympatimätningen från SCB tillmäts stor tyngd hos partierna. Alla lusläser den för att se vilka förändringar som skett i väljaropionionen det senaste halvåret, såsom i vilka områden man ökat eller i vilka grupper man tappat stöd.

Moderaterna tappade 1,2 procentenheter och landade på 26.9 procent. Partiet har inte haft så låga siffror sedan novembermätningen 2009.

– Vi är givetvis inte nöjda med det här stödet. Det här visar att vi har mer kvar att göra. Jag tror att en av förklaringarna till det är att vi bär regeringsmakten och granskas varje dag vilket är rätt och naturligt, säger Kent Persson (M), partisekreterare.

”Ett steg på vägen”

På den rödgröna kanten är stämningen en helt annan. Där börjar man vädra maktskifte.

Enligt Carin Jämtin kan mätningen läsas som ett "tydligt misstroende för regeringen".

– Man ser att väljarna har lämnat Alliansen, tre av fyra allianspartier går bakåt. Moderaterna tappar tydligt stöd men också Lööf och Hägglund får bära ansvaret för regeringens jobb och utbildningsmisslyckande. Det tycker jag att det här är ett tydligt besked om, säger hon.

Socialdemokraterna är i mätningen landets största parti med 35,6 procent.

– Vi går framåt sedan december och har en tydlig skillnad mot vårt valresultat under 2010. Det är ett steg på vägen mot vår möjlighet att faktiskt förändra Sverige och få till fler jobb och utbildningsmöjligheter, säger Jämtin.

”Tungt för aktiva”

Allra deppigast var det i KD-lägret. Även denna gång hamnade partiet utanför spärren till riksdagen.

– Det är tungt för alla aktiva partimedlemmar som varje dag gör en insats ideellt och aktivt runt omkring kommun och landsting. Det är alltid lättare att arbeta om man har bra siffror. Med gemensamt arbete så fortsätter vi nå medlemmar och samtala och också berätta om vår politik, säger Acko Ankarberg, partisekreterare (KD).

För att vända den negativa trenden kampanjar nu Kristdemokraterna runt om i landet. Bland annat delar man ut 270 000 tidningar där man klargör partiets skolpolitik.

– Det handlar om eget arbete. Om att komma på näthinnan hos människor, om att bli synlig och valbar. Men också kanske att riva upp en del föreställningar som finns om partiet som också gör att man inte väljer att rösta på oss, säger Ankarberg.

Kent Persson manar framåt:

– Mätningen visar att alla fyra partier i Alliansen har mer att göra och måste flytta fram positionerna. Det är alldeles uppenbart att vi måste stärka vårt stöd gemensamt och var för sig om vi ska vinna valet 2014.

Glädje hos småpartier

Vänsterpartiets partisekreterare Aron Etzler däremot är glad i dag:

– Vi är rätt glada för det här är de bästa siffrorna som vi har haft i alla fall på tio år. Om man bortser från de extrema situationerna, som under Juholts kris och samarbetet med de rödgröna 2008. Men det här är på våra egna meriter, säger han.

Vad tror du det beror på?

– Jag tycker att det är tydligt att svenska folket inte gillar vinster i välfärden och regeringen med Reinfeldt.

Även hos C är stämningen god. Partiet som brottats med stora problem i opinionen under senaste tiden hamnar i mätningen ovanför riksdagsspärren.

– Jag tror att vi kan ha tagit oss igenom det värsta stålbadet som vi har haft inom partiet. Vi har mycket kvar att jobba med och nu kan vi se framåt. Nu kommer vi fokusera på att utveckla och föra ut vår politik för gröna klimatåtgärder och bättre villkor för företag och jobb, säger Michael Arthursson, partisekreterare (C).

Sverigedemokraterna backar försiktigt men partisekreteraren Björn Söder ser bara positivt på mätningen som ger partiet 7,7 procent.

– Jämfört med valet 2010 har vi en säkerställd uppgång. I början av maj 2009 noterades vi för 3,0, det har vi dubblat nu, säger han.

Texten uppdateras.

Publicerad: