De planerar att "hänga" Thatcher

Av: John Granlund, Victor Stenquist

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 14
Thatcher var motståndare till ekonomiska sanktioner mot Sydafrikas apartheid-regim. Här träffar hon dock ANC:s Nelson Mandela strax efter frigivningen år 1990.

LONDON. Minst tusen personer har på lördagskvällen samlats på Trafalgar Square - för att fira Margaret Thatchers död.

Samtidigt har polisen mobiliserat för upplopp.

– Vi får se vad som händer men det kommer nog smälla - poliserna ser aggressiva ut, Al Burn, 33, från Kent, till Aftonbladet.

Även i Sverige har det bjudits in till ”gatufester” ikväll.

Den engelska drottningen, premiärminister David Cameron och många internationella ledare kommer att hylla Margaret Thatcher på onsdag. Men innan "Järnladyn" begravs i S:t Pauls katedral firar Thatchers motståndare hennes död.

Vid starten av "firandet" klockan 19.00 svensk tid hade minst tusen personer samlats. Enligt Aftonbladets utsände skanderar de: "Thatcher är ett avskum" och "Maggie, Maggie, Maggie - död, död, död!". Demonstranterna har också rest en stor pappdocka som ska föreställa Thatcher.

Ett hundratal poliser är på plats.

– Flera jag har pratat med tycker att poliserna ser provocerande ut. De väntar sig någon form av upplopp under kvällen, säger Petter Larsson, Aftonbladets utsände.

En av demonstranterna är Lilly Denyer, 21, från Norwich:
– Hon gjorde en massa skada som fortfarande ekar kvar idag. Jag kom hit för att ha lite kul och fira att Järnladyn, inte den lilla gumman, är död, säger hon.

"Vi är offer"

Dramalärarinnan Romany Blythe, 45, har blivit ansiktet utåt för tillställningen:

– De dansade på gatorna när Hitler dog också. Thatcher var vän med Pinochet. Hon valde sina vänner väldigt väl, säger Romany Blythe, 45, som startat Facebook-eventet ”Häxan är död-fest”, till The Telegraph.

Hon fortsätter:

– Vi är alla offer från hennes styre, hon krossade våra drömmar och tog vår mjölk. Hon sade till oss som växte upp på slutet av 80-talet att vi inte hade några framtidsutsikter och vi trodde på det.

Polisen förbereder sig

Den före detta premiärministerns död har lett till firande i London, Glasgow och Bristol. I alla tre städer fick polisen ingripa. På lördagen kommer dödsfester hållas på 25 olika platser i Storbritannien. Över 3000 personer väntas komma till Trafalgar Square klockan sju svensk tid. Hundratals poliser förbereder sig på upplopp.

– De som bryter mot lagen kommer att hanteras ordentligt, säger stadens borgmästare Boris Johnson till Daily Telegraph.

London stad har pratat om att resa en Thatcherstaty på Trafalgar Square. Det kommer demonstranterna att göra – för att sedan riva den. Ian Bone, grundare av anarkistorganisationen Class War, bloggar: ”Varje revolution kräver ett störtande av en staty – från Stalin till Saddam. Så på lördag kommer Class War att hänga en staty av Thatcher.”

Class War, som redan efter Trafalgar Square-upploppen mot Thatcher 1990 planerade att fira hennes död, uppmanar till fotbollsspel med pappstatyns huvud.

På grund av en fotbollsmatch kan även 50 000 Millwall- och Wigansupportrar bli inblandade. Efter FA-cupsemifinalen på Wembley väntas fansen åka hem genom centrala London.

– Det finns alltid en risk att det blir kaos om de två arrangemangen korsar varandra, säger Richard Tracey, medlem i Londons stadsledning och idrottsminister under Thatcher, till Daily Telegraph.

– När dessa protester eller marscher är på gång är det alltid bäst för allmänheten att hålla sig undan för det kan urarta.

Fester i Sverige

Anarkistgruppen 325, som lagt upp ett schema för Maggie-dödsfester över hela världen, bjuder in till en ”upploppsfylld lördag” där ”grisen lär dyka upp”. Enligt schemat kommer det att firas på Sergels Torg i Stockholm kl 19.00 och på Kraftstorg i Lund.

– Vi har kännedom om att det kommer att ske, men vi har inte planerat någon speciell insats gentemot det. Vi förväntar oss inte några större störningar, säger Maya Forstenius, informatör på ledningscentralen vid Skånepolisen.

Samtidigt har hennes dotter Carol Thatcher i ett uttalande berättat att det kommer att bli en ”tuff och tårdrypande vecka”, enligt BBC News.

– Det är en djupt sorglig och tankeväckande stund i livet, säger dottern.

Hon berättar även att man fått mycket stöd, bland annat från USA:s president Barack Obama.

Publicerad: