Nyheter

E18 avstängd under natten

Av: 

Victor Stenquist

Kenan Habul

Oscar Nelson

Emma Kirkhoff

NYHETER

Det har inträffat ett stort antal trafikolyckor på flera håll i landet. Det är snöfall och halt väglag som ställer till det.

På E18 mellan Köping och Västerås i Västmanland var det kaos i trafiken under dagen – och under natten stängs vägen av helt.

– Det är fullständigt kaos, vi har personal som har arbetat som trafikpoliser i över 40 år och aldrig varit om något liknande, säger Ann-Charlotte Israelsson, LKC–befäl på polisen i Västmanland.

Väglaget är just nu mycket besvärligt på många håll i landet på grund av halka och kraftigt snöfall, med flera trafikolyckor som följd.

 Västmanlands län

I Västmanland har det skett upp emot ett 30-tal olyckor under dagen och flera personer har först till sjukhus. Särskilt kaotiskt var det på E18 mellan Köping och Västerås, rapporterar P4 Västmanland. Enligt uppgift till radion inträffade det där nio olyckor på bara ett par timmar under eftermiddagen.

Aftonbladets reporter på plats Kenan Habul rapporterade vid 15-tiden att trafiken på E18 i riktning från Västerås mot Köping står helt stilla på en över en mil lång sträcka.

En lastbil med dubbelsläp låg i diket några kilometer utanför Köping, på väg mot Västerås. Trafiken runt lastbilen gick i snigelfart.

Några kilometer därifrån, mot Västerås, var det helt stopp. Minst en mindre trafikolycka, med två bilar som krockade med varandra har inträffat på en del av sträckan. Varken polis eller ambulans syntes på vägen vid 15.30-tiden, rapporterade Kenan Habul.

Under kvällen meddelade polisen att man stänger av E18 i bägge riktningar från cirka 22.20. Avstängningen kommer att gälla tills vidare, enligt polisen.

”Trafik västerut, mot Köping, kommer att ledas av E18 vid trafikplats Sörstafors vidare ut på LV252 ner mot RV56 (genom Kolbäck). Från RV56 sedan söderut mot E20. Trafik österut kommer att ledas av E18 ner på LV250 mot Kungsör och vidare ut på E20. Därefter kan man sen ta sig mot Västerås via RV56”, skriver polisen på sin hemsida.

Började i förmiddags

Serien av olyckor började i förmiddags med en mindre olycka med två bilar utanför Köping, skriver VLT.se. När brandbilen som var under utryckning skulle köra om en lastbil, körde lastbilen in i ett vajerräcke och sedan in i brandbilen. Ingen människa kom till skada.

Senare fick räddningstjänsten klippa upp taket på en bil för att få ut de skadade vid en olycka utanför Köping. Det är oklart hur pass allvarligt skadade de inblandade är.

Ytterligare lite senare ställde sig en lastbil på tvären varpå det uppstod en seriekrock med tre personbilar. Två personer fick klippas loss och en person är förd till sjukhus, enligt VLT.

På E18 i Västerås har en person körts till lasarettet med okända skador, efter att ha snurrat med bilen och kört in i ett räcke.

Polisen: ”Det är fullständigt kaos”

Polisen beskrev väglaget på E18 mellan Köping och Västerås som ”glasväg” och ”ren is”.

– Vi hade under en och en halv timmes period någonstans mellan 20 och 25 trafikolyckor på sträckan, dock inga allvarliga olyckor. Men det är fullständigt kaos, vi har personal som har arbetat som trafikpoliser i över 40 år och aldrig varit om något liknande, sa Ann-Charlotte Israelsson, LKC–befäl på polisen i Västmanland till Aftonbladet.

Viktoria Holmgren, pressinformatör vid Landstinget Västmanland, sa till P4 Västmanland att ingen människa ha skadats allvarligt efter dagens många olyckor, men att trycket är högt på akutmottagningen i Västerås.

Skåne län

På E4 i Skåne inträffade i förmiddags en masskrock där tre personer omkom. Det är fortfarande stora störningar i trafiken som leds om.  Trafiken på E4 väntas släppas på igen vid 6-tiden i morgon bitti.

Det har under dagen skett fler olyckor i Skåne. På förmiddagen kolliderade två lastbilar på E65 i västergående riktning, i höjd med trafikplats Rynge. Polisen skriver på sin webb att inga personskador har rapporterats.

I norrgående körriktning på E6:an i höjd med trafikplats Flädie kolliderade ett flertal fordon vid lunchtid. Både lastbilar och personbilar ska ha varit inblandade men inte heller där har någon människa kommit till skada.

Vid klockan 14.30 uppmanade Trafikverket bilister att stanna hemma.

– Det är förfärligt väglag och vi uppmanar alla trafikanter att ta det lugnt och att inte ge sig ut i trafiken om man inte måste, säger Peter Behrman, presskommunikatör vid Trafikverket.

Östergötlands län

Vid 12-tiden skrev polisen på sin webb att det är mycket halt på de flesta håll i Östergötland.

På riksväg 55 i höjd med Simonstorp har det skett flera olyckor och lastbilar har stora problem på platsen.

Södermanlands län

Larmet om seriekrocken på E20 vid Eskilstuna kom klockan 09.22 i morse. En bil stod stilla på E20 och andra bilar hade kört in i den stillastående bilen.

– Det är väldigt halt på platsen, säger Dennis Ejdvinsson, vakthavande befäl vid polismyndigheten i Södermanlands län.

Antalet inblandade bilar i krocken växte efterhand. Först rapporterades det om fyra krockade bilar. Men klockan 09.43 stod det klart att tio bilar krockat. Dock utan personskador.

Efter olyckan blev det tvärstopp i trafiken på platsen och senare inträffade en ny krock mellan två lastbilar vid trafikplats Marielund. Det förlängde stoppet och trafiken fick ledas om via Västerled, väg 230 och 273 och sedan ut på E20 igen.

Enligt Trafik Stockholm kunde trafiken släppas på igen vid 15.30.

Stockholms län

Det har inträffat minst ett 30-tal trafikolyckor i länet under dagen. Strax efter klockan 11 ska flera personer ha varit inblandade i en olycka vid trafikplats Kungsängen, i södergående riktning på E18. Polisen skriver på sin hemsida att sex fordon var inblandade. En person fick föras till sjukhus med okända skador.

Två personer fördes till sjukhus för kontroll efter att en olycka inträffat vid trafikplats Glädjen på E4 i norrgående riktning. Två bilar fick bärgas från platsen och trafiken flyter nu på som vanligt.

– Vi har haft olyckor i nästan alla delar av länet, men inga med allvarliga personskador, säger Towe Hägg, presstalesperson hos polisen, till TT.

Uppsala län

I Uppsala beskriver polisen väglaget som mycket halt. Strax före halv ett fick polisen in ett larm om att en bil voltat på E4:an, södergående riktning vid norra infarten till Uppsala.

– Bilen har farit runt och hamnat på taket. Det var väldigt halt på platsen, säger Lars Ekshult, vakthavande befäl vid polisen i Uppsala län.

Ingen person ska ha skadas i olyckan som dock orsakade stopp i trafiken. Vid halv två-tiden var trafiken i gång igen.

Dalarnas län

Dalarna har varit förskonade från allvarliga trafikolyckor i väderkaoset – hittills. Bo Eriksson, pressinformatör på polisen, berättar vid 14.30-tiden att det precis har börjat snöa ordentligt i länet och Trafikverket har uppdaterat flera halkvarningar från Falun till Avesta den senaste timmen.

– Om det blir mycket snö kan det också bli snörök och då kan man nästan inte se någonting. I det här vädret är det viktigt att tänka på hastigheten och att hålla avståndet till framförvarande bil, säger Bo Eriksson, på polisen.

ANNONS

Nu kan du fynda bland Muminmuggar till rabatterade priser hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till butiken

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter