Vind i seglen för MP och SD

Experten inför debatten i riksdagen: Kraven på egen profil är jättehöga

Statsvetaren Svend Dahl säger att de partier som nu har medvind, MP och SD, är varandras motpoler. ”Men de har båda en idé om en utveckling av samhället och kan peka ut den.”
Statsvetaren Svend Dahl säger att de partier som nu har medvind, MP och SD, är varandras motpoler. ”Men de har båda en idé om en utveckling av samhället och kan peka ut den.”

Jullovet är över – och ­landets främsta politiker ryker ihop i årets första stora drabbning.

De flesta inleder 2013 med svaga opinionssiffror och stora utmaningar framför sig.

Men det finns undantag. Gustav Fridolin (MP) och Jimmie Åkesson (SD) har vind i seglen.

I dag blåser det upp till strid när det är dags för årets första partiledar­debatt i riksdagen. Flera av parti­ledarna har stora ­problem och extra mycket att bevisa.

Löfven har vikarie

– Det är i år som politiken ska formuleras. Kraven på att partierna ska ha en egen profil och att partiledarna ska komma fram och profilera sig är jättehöga, säger statsvetaren Svend Dahl, chef för Liberala nyhetsbyrån.

Eftersom S-­ledaren Stefan Löfven inte sitter i riks­dagen tar gruppledaren Mikael Damberg debatten i hans ställe. För inhopparen är det ­viktigt att ­lyckas ­eftersom S på sistone har ­backat i opinionen.

Statsminister Fredrik Reinfeldts parti har ökat i opinionen det senaste året. Men Moderaterna ligger fortfarande en bit under sitt valresultat från 2010. ­Dessutom dras flera av de andra partierna i Alliansen med stora problem.

”Gillas av väljarna”

MP och SD sticker ut som de partier som just nu rider på en framgångsvåg.

– De är varandras mot­poler i svensk politik. Men de har båda en idé om en ­utveckling av samhället i en viss riktning och kan peka ut den. Nästan alla andra partier aktar sig för det, men jag tror att väljarna faktiskt uppskattar att partier har en idé om vart man vill, säger Svend Dahl.

Publisert: