Känslosamt tal av Obama

NEW YORK. Gång på gång under det osedvanligt emotionella slutet av sitt State of The Union-tal pekade president Obama mot våldsoffren på åhörarläktaren och mässade:

– De förtjänar en omröstning. De förtjänar en omröstning. De förtjänar en omröstning.

Men det lät det senare på republikanen Marco Rubios replik inte som att det blir något av med.

Det var, i alla fall i emotionell retorisk mening, höjdpunkten under Barack Obamas traditionella State of The Union-tal i kongressen.

Han hade just pratat om att debatten om hårdare vapenlagar förts länge, men att massakern i Newtown i Connecticut för två månader hade förändrat den i grunden och att kongressen var skyldig att i alla fall genomföra en omröstning om de förslag till förbud mot vissa särskilt potenta vapen han lagt.

Pekade på gäster

Sedan började han peka på de särskilt inbjudna gäster som satt runt first ladyn Michelle Obama på åhörarläktaren

Där fanns anhöriga till offren i just Newtown, där fanns polisen som mirakulöst överlevde tolv skott vid blodbadet vid ett sikhtempel i Wisconsin i höstas och där fanns föräldrarna till Hadiya Pendleton – en liten flicka som mördades i gängrelaterat våld i Chicago bara dagar efter att hon hade uppträtt för presidentparet vid inauguration-paraden i Washington.

Och hela tiden mässade han:

– De förtjänar en omröstning. De förtjänar en omröstning. De förtjänar en omröstning.

”Konstitutionella rättigheter”

De demokratiska ledamöterna mötte den avslutande delen av talet med stegrande, till slut vilda ovationer – men deras republikanska kollegor, som har majoriteten i representanthuset, förblev sittande.

Och att döma av den officiella replik Marco Rubio, senator från Florida och av många sedd som den nye superstjärnan i det republikanska partiet, levererade strax efteråt kommer de inte att hörsamma uppmaningen.

– Våra hjärtan var också krossade av tragedin i Newtown och vi måste göra något åt det ökande våldet i vårt land. Men att förbehållslöst underminera laglydiga medborgares konstitutionella rättigheter är inte sättet att göra det på.

”Gamla idéer”

Med ungefär samma skepsis mötte Rubio merparten av de talrika, påtagligt liberala  förslag presidenten hade med sig upp till ”The Hill” från Vita huset – till exempel satsaningar på grön energi och utbildning, hjälp till fler att konstruera om bostadslån och en höjning av minimilönerna.

– Presidentens lösning på alla våra problem är att Washington får skatta mer, låna mer och spendera mer. Det är gamla idéer som misslyckats varje gång de testats, menade Rubio.

Obama underströk också vikten av att den djupt splittrade kongressen gemensamt försöker komma till rätta med de väldiga underskotten i statsfinanserna – dock inte bara genom nedskärningar utan också genom ökade intäkter. Det senare motsätter sig hans opposition skarpt.

Nytt frihandelsavtal

Utrikes- och säkerhetspolitik berördes relativt sparsamt i talet, men presidenten tillkännagav i alla fall att han planerar ett nytt frihandelsavtal med EU:s 27 medlemsländer, inklusive Sverige – och att den amerikanska truppnärvaron i Afghanistan kommer att halveras redan i år.

– Och innan 2014 års utgång är vårt krig i Afghanistan slut, hette det.

Publisert: