Döms för misshandel av Reinfeldts son

Foto: Fredrik Reinfeldt.
NYHETER

En 17-årig pojke döms för den brutala misshandeln vid Stureplan i höstas av statsminister Fredrik Reinfeldts 17-årige son.

Den planerade misshandeln var en hämnd för ett rykte som nått 17-åringen.

Foto: Stureplan i Stockholm.

17-åringen, som finns i belastningsregistret under flera avsnitt sedan tidigare för våldsbrott, döms till 100 timmars ungdomsvård och ska betala 19 800 kronor i skadestånd till Reinfeldts son. I domen ingår två andra fall av misshandel.

Tingsrätten anser att den misshandel sonen utsattes för var både brutal och farlig – ett planerat angrepp.

Kränkningen av målsägandes integritet så allvarlig att skadeståndet på 15 000 kronor är berättigat.

Fick huvudvärk efter misshandeln

Reinfeldts son har berättat att han fick huvudvärk efter misshandeln, sömnsvårigheter och kände oro. Han tvingades vara borta från skolan.

Enligt tingsrättens bedömning motsvarar besvären vad målsägande yrkat på, två månaders akut sjuktid. Ersättningen för sveda och värk på 4 800 kronor godtas.

Åklagaren hade yrkat att gärningsmannen skulle fällas för grov misshandel av sonen.

Slog med flaska och sparkade

Eftersom ölflaskan inte gick sönder, misshandeln skedde under en kortare tid och inte orsakade svår kroppskada anser tingsrätten att han ska fällas för misshandel.

16-åringen har erkänt att han misshandlat sonen med en ölflaska i huvudet men förnekat att han sparkat honom då han låg ned på marken. Sonen och flera vittnen har hävdat att två sparkar riktades mot huvudet. Han svimmade av vid två kortare tillfällen.

– Jag försökte skydda mig med händerna, berättade sonen under rättegången.

Tingsrätten anser att misshandeln med sparkarna inte gått att styrka. Målsägande såg inte ansiktet på den som sparkade. Händelseförloppet var kaotiskt med många unga inblandade. Misshandeln kommenterades i flera forum på internet efteråt. Vittnernas minnesbilder kan ha påverkats. Det finns även omständigheter som visar att det inte är ställt utom varje rimligt tvivel att det var 17-åringen som sparkade, åtalet är inte utformat som att 17-åringen ska ta ansvar för någon annans våld.

Besökte sjukhuset med sin pappa

Reinfeldts son besökte sjukhus på natten med sin far och en datortomografi gjordes av huvudet och halsryggen. Läkarna fann en svullnad i skalpen och en ytlig blödning. En magnetröntgen genomfördes några veckor senare.

Några övergående eller permanenta skador upptäcktes inte.

Tingsrätten anser att sonens beskrivning av händelseförloppet den 5 november förra året är klar och inlevelserik. Sonen med kompisar förföljdes av gäng i centrala Stockholm, bråket hade inletts på kvällen på en föräldrafri fest i Bromma. Någon pekade ut sonen på stan och 17-åringen drog iväg sonen och slog ned honom till marken med en 33 cl ölflaska.

Sonen har uppgett i förhör att  han umgåtts med fel kompisar som inte drar sig för att slåss:

-"Mitt namn med tanke på vems barn jag är sticker ut och drar till sig uppmärksamhet".

Aftonbladet har sökt sonens målsägandebiträde, Elisabeth Massi Fritz och vice chefsåklagare Anneli Hanström.