Kimberly blev den 500:e att avrättas

avErik Melin, Niklas Eriksson

Fick dödlig giftinjektion

Kimberly McCarthy, 52, dog av en giftinjektion i natt.

Hon blev den 500:e personen som avrättats i Texas.

Foto: AP
Kimberly McCarthy.

McCarthy dömdes till döden efter att brutalt ha mördat en kvinna i Dallas 1997. Efter att ha knivskurit och slagit ihjäl kvinnan, med slaktarkniv och ljusstake, skar Kimberly McCarthy av kvinnans ringfinger för att sno hennes förlovningsring.

Vid ettiden i natt fick hon en dödlig injektion på fängelset i Huntsville, Texas.

Sista måltiden: Pepparstek

Hon dog efter en sista måltid bestående av pepparstek, potatismos, grönsaker och kaka. Tidigare har de dödsdömda själva fått välja vad de vill äta under sin sista måltid.

Numera äter de i Texas vad övriga fångar på anstalten äter, enligt tv-stationen WFAA8.

Kimberly McCarthy, 52, blev den 500:e personen att avrättats i Texas som stått för 40 procent av alla avrättningar i USA sedan 1977.

Dödsstraffet infördes i Texas under 1920-talet. Till en början avrättades dömda fångar med elstötar i den elektriska stolen.

Använder giftsprutor

361 personer dog i stolen i Texas innan högsta domstolen i USA förbjöd dödsstraffet i hela landet, år 1972. Det återinfördes dock fyra år senare och sedan dess har den sydliga staten dödat 499 fångar med giftsprutor.

Kristin Houlé är ordförande för Samling för avskaffandet av dödsstraff i Texas. Hon menar att det i flera fall funnits starka misstankar om att den avrättade i själva verket varit oskyldig.

– Systemet är fyllt av tvivel och felsteg. Det är ett oåterkalleligt straff, säger hon.