Snowden är hjälten Assange en gång var

Wikileaks kan behöva Edward Snowden.

Lyckas han ta sig till ett land som ger honom politisk asyl är det en fjäder i hatten på Julian Assange vars gloria hamnat rejält på sned.

Men behöver Snowden Wikileaks?

Eftersom han lyckats ta sig till Moskva är Snowdens chanser att få asyl i ett tredje land goda. Från Moskva kan han flyga till ett antal länder som nästan garanterat inte lämnar ut honom – utan att USA kan ingripa.

Ecuador, där han sökt asyl, är ett av dem. Kuba och Venezuela är två andra. Men det finns fler alternativ.

Uppenbarligen har Wikileaks och förmodligen i förlängningen dess grundare Julian Assange hjälpt till med råd och praktisk hjälp om vart Snowden bör försöka ta sig för att inte riskera utlämning.

Både organisationen och särskilt Assange har haft en tuff tid sedan den konspiratoriskt lagde australiensaren vägrat att bli utlämnad till Sverige.

Assange hävdar att han varit i kontakt med Snowden via mellanhänder vid ett flertal tillfällen. Han har också offentligt uttalat sitt stöd för honom.

■ ■ ■

Att Snowden skulle ta sig till Sverige eller Storbritannien är inte troligt. Särskilt inte om han lyssnar till råd från Wikileaks. Julian Assange är övertygad om att Sverige kan tänkas lämna ut honom till USA. Han verkar fullkomligt skräckslagen inför tanken att få sin sak prövad i Sverige.

Men att Sverige eller något annat nordiskt land skulle lämna ut Snowden ifall han kom hit är högst otroligt. I Sverige skulle hans brott betraktas som politiska. Det vore politiskt självmord för varje svensk regering att utvisa en person som avslöjat allvarliga övergrepp till USA.

Förra veckan talade jag med folkrättsexperten Ove Bring som menade att Snowden bästa alternativ är Storbritannien. De skulle inte utlämna honom och där finns jurister som talar hans modersmål.

Av lätt insedda skäl reser Snowden ändå inte dit om han lyssnar på Wikileaks och Assange.

I motsats till Assange vars image förmörkats markant av flykten till Ecuadors ambassad är Snowden fortfarande en hjälte hos många. Han har på ett välartikulerat och övertygande sätt förklarat varför han avslöjat den gigantiska hemliga avlyssning som USA ägnat sig åt.

■ ■ ■

Han är den hjälte Assange en gång var innan våldtäktsanklagelserna och hans i mångas ögon fega och egoistiska beteende solkade honom.

Snowden kan hjälpa Wikileaks att återta lite av sin forna glans. Men själv riskerar han att solkigheten smittar av sig på honom.

Jag kan tycka att det är märkligt att Snowden inte bättre förberett sin flykt så att han slapp ta hjälp av en organisation som förlorat så mycket i respekt.

För Ryssland är Snowden ännu en chans att sparka USA på smalbenet. Få saker verkar bereda Vladimir Putin sådant nöje som att visa att Ryssland numera har så mycket makt och mod att man struntar i vad USA tycker. Lite av stämningen från kalla kriget är på väg tillbaka.

För Snowden är det knappast en fördel att förknippas med Putins diktatorsfasoner eller halvdemokratiska regimer, som den i Ecuador.

Snowden bör tänka på att regimerna i många länder är instabila. Någon långsiktig garanti att han inte blir utvisad till USA får han inte i Ecuador.

avWolfgang Hansson