Thorwaldsson: Tragiskt besked om Orrefors

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson växte upp i Glasriket och hans far, bror och farfar var glasblåsare.

Dagens varsel om nedläggning av produktionen i Orrefors och Åfors menar att glasindustrin är hela hans bakgrund.

– Det är ett otroligt tråkigt besked som vi fick i morse, säger han till Aftonbladet.

Han växte upp 1,5 mil från Orrefors, i Kosta och hela hans uppväxt har påverkats av glasbruken, på både gott och ont.

– Det går inte att säga att glasbruken inte har problem, det har varit en långvarig lönsamhetsproblematik men jag hoppas att de gör allt för att inte lägga ner de här två glasbruken.

Valde bort glasbruket

När hans far gick i pension hade han avverkat 52 år i hyttan som glasblåsare. De sista åren av sin karriär blåste han den klassiska snöbollen i glas. Karl-Petters bror valde samma yrke som gått i arv från deras farfar. Och många av de gamla skolkamraterna från Kosta var eller är glasblåsare i dag.

– Glasindustrin är hela min bakgrund och hade det inte varit för att det var stora problemen i slutet på 1970-talet hade jag säkert varit glasarbetare men jag blev metallarbetare i stället.

Och SSU:are.

När han var ordförande för ungdomsförbundet i början av 1990-talet var en av dess medlemmarna var då Ulrika Messing. Hennes nuvarande make Torsten Jansson är grundare och ägare till New wave group som nu varslar om nedläggning av glasbruken i Orrefors och Åfors.

Hoppas på lösning

Han menar att det vore bra om New wave group kan hitta en köpare till de bruken i Orrefors och Åfors. Eftersom det ur besökssynpunkt kan vara negativt om antalet glasbruk försvinner.

– Att det kallas för Glasriket lockar till sig turister och risken är om det bara är ett kvar att färre vill åka dit och titta. Och att det blir mindre känt med svenskt glas. Jag tror att det är bra för helheten om man kan ha många glasbruk. Men naturligtvis är det viktigt och bra att man satsar på Kosta, men jag hoppas för glasindustrin att de hittar en lösning för dessa två glasbruk.

Publisert: