S gör en Reinfeldt

Kallade alliansens budgetutspel för pr-jippo - nu gör de likadant

Magdalena Andersson.
Magdalena Andersson.

I flera år har Socialdemokraterna kritiserat regeringen för att de portionerar ut nyheter ur budgeten i förväg.

De senaste veckorna har Stefan Löfven och den innersta kretsen kopierat taktiken.

– Vi är långt, långt i från deras 45 olika utspel, det är stor skillnad, säger S-ledaren.

I dag presenterade Socialdemokraterna ytterligare en satsning ur skuggbudgeten. Det handlar om tre miljarder till skolan som ska gå till bättre lärare, läxhjälp och mindre klasser i lågstadiet. Men det också att ge de äldre eleverna större möjligheter att lyckas i skolan.

– Vi vill halvera andelen elever utan gymnasiekompetens från tolv till sex procent, säger Magdalena Andersson, ekonomisk talesperson (S).

Utspels-batteri

Pressträffen är den femte i rad där delar av S-budgeten presenteras. Utöver det har enskilda redaktioner matats med egna S-märkta utspel vecka efter vecka. Exakt samma strategi har alliansen använt sedan valrörelsen 2006. Och mest kritiska mot taktiken har S varit. Utspelen har bland annat kallats för pr-jippon.

Så sent som i början av september slog Tommy Svensson på Arbetarrörelsens tankesmedja i en debattartikel fast att budgetutspelen försvårar en korrekt granskning av förslagen.

"Relativt små och betydelselösa anslagshöjningar eller till och med bara framskrivningar kan framstå som djärva reformer. Bedömarna har inte möjlighet att sätta in förslagen i dess helhet", skrev han.

Talmannen surnade till

Redan 2009 var frågan uppe på högsta politiska nivå. Talmannen Per Westerberg surnade till över ständiga budgetläckor och att journalister fick information ur budgeten före riksdagsledamöterna, och kallade då till överläggningar med partierna om hur budgetprocessen bör gå till.

– Varje talman vill att varje proposition presenteras först i riksdagen. Nu befinner vi oss på ett sluttande plan sedan tio år tillbaka då allt mer släpps i förväg – oavsett regering, sa han.

Men i år har talmannen inte blivit inblandad i processen.

– Talmannen har inga synpunkter på budgetpresentationerna, då det för närvarande inte är någon politisk fråga. Inget parti har aktualiserat frågan, säger Karin Flygare, Westerbergs pressekreterare.

Kvartett presenterar

Socialdemokraterna har dock inte bara kopierat budgetsläppen. Nej, nu är man dessutom många gånger fyra stycken som presenterar nyheterna tillsammans. Senast i går var både Stefan Löfven, Carin Jämtin, Mikael Damberg och Magdalena Andersson på plats för att prata om hur ungdomsarbetslösheten kan minskas.

Det är också en strategi som alliansen länge använt sig av. De fyra partiledarna Fredrik Reinfeldt, Jan Björklund, Göran Hägglund och Annie Lööf har åkt landet runt och presenterat sina nyheter.

Men att det handlar om att kopiera regeringen vill S inte kännas vid:

– Det är för att vi är fokuserade på det som det handlar om. Att avskaffa Fas 3, sätta in folk i riktig utbildning och jobb, avskaffa ungdomsarbetslösheten. Att vi är fyra beror på att vi jobbar fyra stycken tillsammans i en ledning och då tycker vi också att vi kan presentera våra förslag tillsammans, säger Stefan Löfven.

Publisert: