Wolfgang Hansson

Obama vägrade agera slagpåse

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Knapp seger för presidenten

Debatten hade ingen klar vinnare men det fanns ändå en segrare.

President Obama är tillbaka i matchen med full kraft.

Men räcker det för att vända valvinden?

Jag vet inte vad han drack före drabbningen men det var uppenbart att Obama var taggad på ett helt annat sätt än i den första debatten.

Han inledde direkt med att slugga mot sin motståndare.

– Vad Romney just sa är helt enkelt inte sant, slog Obama fast när Romney försökte hävda att han dragit in tillstånd för att borra olja i USA.

Borta var artigheten och vänligheten. Det märktes från första sekund att det var en ny Obama vi fick se. Han med passion och engagemang.

Borta var energilösheten och den sänkta blicken.

Även om presidenten inte tog någon klar seger indikerar de första opinionsmätningarna att han ändå var kvällens vinnare. 73 procent ansåg att Obama gjorde bättre ifrån sig än förväntat medan bara 37 procent ansåg samma sak om Romney.

Förra debatten kunde Romney slå ur underläge. Många uppfattade honom som mer presidentlik och trovärdig än de fått intryck av under valrörelsen. I dag hade Romney större förväntningar på sig men lyckades inte upprepa sin fina insats från första debatten.

Inte för att han själv var så mycket sämre utan för att Obama var så mycket bättre och vägrade agera slagpåse.

Saknade värme och humor

Ett av Obamas mest inspirerande och mest effektiva ögonblick var när han ifrågasatte Romneys skatteplan. Han räknade upp alla biljoner som skattesänkningarna kostar och hamrade in att Romney vägrar berätta hur han ska finansiera det, förrän efter valet. Presidenten vände sig sedan direkt till Romney och undrade om han som affärsman accepterat en sån deal.

Istället för att svara på hur han tänkte göra började Romney berätta hur han balanserat budgeten som guvernör och OS-general innan han drog upp hur underskottet ökat under Obama.

Ett meningsutbyte som Obama vann klart.

Obama tog också hem poäng i den besvärande frågan om terrorattacken mot det amerikanska konsulatet i Benghazi. Romney hävdade i debatten att det tog två veckor innan Obama kallade det som hände för en terrorattack. CNN:s Candy Crawley som modererade debatten ingrep och påpekade för Romney att Obama redan dagen efter attacken stod i Vita husets rosenträdgård och kallade det som hänt en "act of terror".

Tack vare den missen kunde Obama med fog visa en viss vrede över att Romney ifrågasatte hans vilja att försvara amerikanska ambassader runtom i världen.

Vad som borde varit ett plus för Romney blev ett minus.

Det var uppenbart att de två männen på debattgolvet inte gillade varandra. Debatten saknade värme och humor.

Ett av få ögonblick var när Romney pressade Obama på om han brukade se över sin pension.

– Inte så ofta, svarade Obama. Men jag vet att den inte alls är lika stor som din.

Den annars tysta publiken bröt ut i skratt.

”Har inte lyckats”

Debatten gick ut på att vanliga väljare som ännu inte bestämt sig skulle få ställa frågor till kandidaterna. Problemet var att både Romney och Obama gång efter gång undvek att svara konkret. Obama ville inte svara på hur han skulle få ner bensinpriset. Romney lät bli att ge detaljer om sin skatteplan.

Framförallt Romney lät lite väl ofta som han höll ett av sina förberedda valtal ute i valrörelsen istället för att svara på väljarnas frågor.

Romney var som mest effektiv när han kritiserade presidenten för alla de löften han gav inför förra valet och som han inte uppfyllt.

Obama sa att han skulle halvera budgetunderskottet. Istället har det fördubblats. Obama lovade en arbetslöshet på strax över fem procent. Den är fortfarande närmare åtta procent.

– Obama har försökt under fyra år, sa Romney. Hans politik har inte lyckats. Jag vet hur jag kan få igång Amerikas ekonomi igen.

De som såg debatten höll med. 58 procent ansåg att Romney kan sköta landets ekonomi bättre medan bara 40 procent ansåg att Obama var bäst på det området.

Romney tog hem första debatten överlägset och vände momentum i valrörelsen. Obama tog en knapp seger i dag men frågan är om det räcker för att vända vinden igen.

Han får en ny chans i den sista debatten på måndag som bara ska handla om utrikespolitik. Det område där presidenten skördat flest framgångar.

Publisert: