LO-kravet som pressar Löfven

Reporter: Oscar Nelson

Publicerad:
Uppdaterad:
Tobias Baudin, LO.
Tobias Baudin, LO.

Vinster inom välfärden är en känslig fråga inom Socialdemokratin.

Nu kräver LO stenhård reglering och rejäla vinstbegränsningar av välfärdssektorn.

– Socialdemokraterna måste göra en förflyttning i den frågan, säger Tobias Baudin, vice ordförande i LO till Dagens Nyheter.

Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven har gjort klart att han inte vill se ett vinsförbud inom välfärdssektorn.

Men frågan om vinst eller inte inom vård och skola är inte helt okontroversiell inom partiet. Bland annat har fackförbundet LO sagt att organisationen ska verka för en ”non profit”–princip ska gälla i välfärdsektorn, skriver DN. 

LO till angrepp mot S

Och nu går fackförbundet LO ut och kräver att Socialdemokraterna måste ändra sig.

– Partiet måste göra en förflyttning i den här frågan. De pratar mycket kvalitet och det har jag också gjort. Men det håller inte. Vi måste gå in och reglera branschen hårdare än i dag. Jag förväntar mig en förskjutning i frågan från Socialdemokraterna, säger Tobias Baudin, vice ordförande i LO till Dagens Nyheter.

Kraftigare regleringar

Tobias Baudin vill se kraftiga regleringar av välfärdsektorn och säger i intervjun med DN att varje skattekrona måste gå till vad den är avsedd för.

– Vi har inte råd att skicka iväg det i vinster till företag. Vi måste kraftigt reglera den här branschen, den är väldigt oreglerad i dag, säger han.

LO kommer inte att föreslå ett totalt vinstförbud, men däremot en vinstbegränsning.

”Hur mäter man kvalité på en människa”

En väg som många socialdemokrater har drivit är att högre kvalitetskrav för välfärdsföretagen ska göra stora vinsuttag möjliga.

Men den iden avfärdas av LO.

– Hur mäter man kvalité på en människa? Vi kanske måste konstatera att det blir väldigt svårt. Det talar för mycket striktare regler för välfärdssektorn, säger Tobias Baudin till DN.

Publicerad: