Avslöjar våld och övergrepp

Publicerad:

NYHETER

Anna Wahlgren svarar på dotterns kritik i ny bok

1 av 3 | Foto: SVENSKA DAGBLADET/SCANPIX SWEDEN
Berättar allt I dagarna ger Anna Wahlgren, 70, ut ”Sanning eller konsekvens”, en bok om hennes version av hur hon uppfostrade Felicia Feldt och hennes andra åtta barn. Detta efter att dottern Felicia Feldt skrivit sin bok ”Felicia försvann”.

Anna Wahlgren, 70, tycker att dottern Felicia Feldt, 45, tog heder och ära av henne i sin skakande barndomsskildring ”Felicia ­försvann”.

I nya boken ”Sanning ­eller konsekvens” ger nu Wahlgren sin version:

Jo, det förekom sexövergrepp i hemmet, hon ör­filade barnen och drack för mycket ibland.

Men någon dålig mamma har hon inte varit.

Felicia Feldts bok slog ner som en bomb i början av året. Anna Wahlgren är för många en auktoritet på barnuppfostran och har kallats barnuppfostringsguru. Nu levererade hennes dotter, ett av hennes nio barn, en helt motsatt bild av mamman med stort M.

I sin oförsonliga ”Felicia försvann” beskriver hon en mörk och gränslös uppväxt kantad av sprit, sex och en ständig rädsla för att bli ­utfryst.

Det tog Anna Wahlgren fyra månader att läsa dotterns bok. Sedan började hon skriva sin egen historia. Boken kommer ut på hennes eget förlag i dagarna.

”Jag har gråtit floder ­sedan jag fick detta spjut av hat i hjärtat, mammahjärtat, det mest ömtåliga, men jag berättar allt. Sedan får folk tycka vad de vill, det kan jag inte påverka, men jag kan balansera”, skriver hon i ett pressmeddelande,

Sparar inte på detaljer

Hon redovisar sin version genom referat från sina själv­biografiska böcker, mejl och sms från barnen, handskrivna brev och ­lappar. Anna Wahlgren öser ur sig, sparar inte på några detaljer.

Hon drar sig inte heller för att slå in nya kilar mellan sina barn och barnbarn. Avslöjar vad de sagt och gjort bakom varandras ryggar.

Punkt för punkt angriper hon så Felicia Feldts historia. Hon avfärdar det mesta som felaktigheter, hopblandningar och fantasier. Felicia skriver att hon flyttade 19 gånger under uppväxten. Anna Wahlgren ­räknar och rättar det till 16 gånger.

Flera olika män bodde hos Anna Wahlgren och barnen under uppväxten. Några hade hon förhållanden med, andra var vänner och inneboende.

Övergrepp i hemmet

I sin bok berättar Felicia hur hon som 15-åring vaknade av att en full okänd man låg i hennes säng och förgrep sig på henne. Och hur hon och hennes tolvåriga lillasyster klädde upp sig i högklackat medan mammas vän satt och runkade i en fåtölj. Anna Wahlgren erkänner i sin bok att samma man vid upprepade tillfällen förgrep sig på Felicias lillasyster efter att ha lockat henne med pengar och prinsesstårta. Men Wahlgren försäkrar att hon slängde ut mannen när flickan berättade om övergreppen.

Gick på krogen

Vid den tiden blev Anna Wahlgren stamgäst på nyöppnade Café Opera. Efter att ha tillämpat sin egen ­”sova hela natten-kur” lämnade hon barnen hemma ­sovandes och gick på krogen. ”Var ­någon sjuk gick jag naturligtvis inte ut”, skriver hon.

Alkohol har hon ibland använt som självmedicinering, men någon fyllekaja säger hon sig aldrig ha ­varit.

Örfilar delades ut vid två tillfällen, enligt Wahlgren. En gång sedan Felicia överdoserat på järntabletter – och en gång till hennes ­lillasyster för att hon druckit alkohol.

Störst skuld för den dåliga relationen med dottern ger hon Felicias pappa, hennes exman, som hon påstår ska ha ställt ett ultimatum till Felicia 1996: Mamma ­eller mig. Fem år senare kom ett hatbrev på sju handskrivna sidor där Felicia sa upp kontakten med henne. De fortsatte ändå att ha viss kontakt. Nu är den helt ­bruten.

Anna Wahlgren själv vill inte kommentera sin nya bok.

– Det blir inga fler intervjuer för mig. Man får ­betrakta mig som död och begraven, säger hon.

Felicia Feldt och förläggaren Svante Weyler avböjer att kommentera boken.

Detta har hänt

■ ■ I januari 2012 ger Felicia Feldt ut boken ”Felicia försvann”, en självbiografisk bok om att växa upp med Anna Wahlgren.

■ ■ I oktober 2012 kommer ­Anna Wahlgrens svar, ”Sanning eller konsekvens”.

Publicerad: