Nyheter

Nix, det här är inget norrsken

Av: 

Niklas Eriksson

NYHETER

Det här ljusfenomenet fick Stockholmarna att blicka upp i skyn och tro att de hamnat vid polcirkeln i går kväll.

Men det är inget norrsken – det kallas ljuspelare.

Ett ljusfenomen över Solnatrakten har förbryllat under söndagskvällen. 50-talet bilder har kommit in till Aftonbladet och på Twitter spekuleras det i vad det kan bero på. Vissa säger norrsken.

Men här är svaret – ljuspelare. Och för google-resultat på engelska ska man söka på ”light pillars”.

– Det är ljus som speglas i iskristaller som bildas i luften när det är kallt som nu, säger Josef Runbäck, meteorolog på SMHI.

Han såg själv ett besläktat fenomen under söndagen när han tog en promenad.

– Det jag såg var en traditionell haloeffekt som uppstår när solljuset bryter igenom iskristaller och speglas, säger Josef Runbäck.

På natten kan fenomenet uppstå tack vare månens eller artificiella ljuskällors sken, till exempel gatlyktor. ”Färgen kan variera beroende av ljuskällans färg. Även intensiteten kan vara olika på olika höjd eftersom mängden iskristaller kan variera med höjden liksom kristallernas orientering och renhet” skriver SMHI på sin sajt.

– Jag hoppades att det skulle vara norrsken även om jag kände att det var omöjligt, säger Lena som såg pelarna från sin balkong i Frösunda.

Norrsken å andra sidan bildas genom partikelstrålning från solen som vid kontakt med jordatmosfären skapar böljande ljusfenomen på himlen, skriver SMHI.

ANNONS

20% på solskydd från ACO Sun - solsäkert för hela familjen!

Extern länk från ACO Sun

Köp här

Publisert: