Gotländsk präst ofredade två unga flickor sexuellt

avNiklas Eriksson

Dömdes i dag till samhällstjänst och skadestånd

En gotländsk präst i 50-årsåldern dömdes i dag för sexuellt ofredande mot två unga flickor.

Mannen döms till samhällstjänst.

Flickorna ska varit i 11-årsåldern när prästens ofredande började.

Enligt domen ska han ha vid upprepade tillfällen under flera års tid ha rört vid flickorna på ett sätt som de säger kändes ”obehagligt”.

Mannen själv säger att han rört dem på huvudet, över axlarna och ner mot ryggslutet – men aldrig ”på rumpan” står det i domen från Gotlands tingsrätt.

Han förnekar all beröring av sexuellt slag.

Förlorat sitt jobb

Prästen ska också ha tittat på en av flickorna när hon bytte om och enligt domen sagt att hon ”var vacker”. Flickan berättar i förhör att det kändes obehagligt och att han inte gjorde mer än att titta.

Tingsrätten dömde på tisdagen mannen till 50 timmars samhällstjänst och skadestånd på 15 000 kronor var till flickorna.

Mannen har tidigare också förlorat sitt arbete inom Svenska kyrkan.

Övergreppen ska ha börjat sommaren 2010 och mannen har hela tiden sedan åtalet väcktes nekat till brott.

– Han medger att han varit kramig, men förstår inte att det kan ha uppfattats som kränkande, har åklagaren sagt tidigare till Aftonbladet.

”Flickornas berättelser trovärdiga”

Tingsrätten bedömer flickorna berättelse som trovärdiga och skriver att de inte kan finna något som tyder på att de överdrivit eller lämnat oriktiga uppgifter.

”Snarare är det så att deras berättelser präglats av skamkänslor och återhållsamhet” skriver Gotlands tingsrätt i domen mot mannen.

Rätten finner det klarlagt att mannen rört vid flickorna men anser att det inte går att fastställa att det har skett ”vid ett stort antal tillfällen”.

Eftersom prästen redan blivit av med sitt jobb bedömer rätten att straffet för sexuellt ofredande bör stanna vid samhällstjänst och skadestånd till flickorna.

Brotten har skett i mannens hem bland annat.