Nyheter

Passagerare delades upp efter namnlistor

Av: 

Niklas Eriksson

Ida Gustafsson

NYHETER

Viking Line anklagas för att dela upp resenärerna som tar deras bussar till färjorna.

En buss för dem med svenska namn och en med dem vars namn låter utländska.

– När jag frågade om vi skulle med bussen tittade chauffören inte ens på listan. Sedan ropade han bara upp svenska namn, säger Hassan Alizadeh till Aftonbladet.

På lördagen berättade Aftonbladet om att bussresenärer på väg till Eckerölinjens färjor i Grisslehamn delades upp efter hudfärg.

Personer som har talat med Dagens Nyheter har vittnat om ett liknande tillvägagångssätt på Viking Lines bussar. Med hjälp av listor placerades personer med utländsk- och svenskklingande efternamn i olika bussar.

En av dem som upplevde detta är Hassan Alizadeh som skulle resa till Åland med sin fru och två söner, 16 och 19 år och vänner den 21 december. 

När de skulle åka från hemstaden Örebro till Vikingterminalen i Stockholm möttes de av en busschaufför som hade namnlistor.

”Bara svenska namn”

Hassan Alizadeh gick fram till chauffören för att fråga om de skulle få åka med. Men chauffören sa direkt nej.

– Han tittade inte ens på listan. Sedan ropade han bara upp svenska namn, berättar han för Aftonbladet.

Ungefär en halvtimme senare kom nästa buss. Då klev chauffören inte ur bussen utan bockade av sin lista när passagerarna gick ombord. Hassan Alizadeh och hans sällskap satte sig då bakom chauffören för att fråga honom om uppdelningen.

– Först sa han att han inte kände till något om att de delat upp listan efter svenska och utländska namn. Sedan när han tittat på listan såg han att det stämde. Han blev också ledsen och besviken, säger han.

– Vi kunde inte glömma det här. Våra grabbar som är födda här, vad ska vi säga till dem?

”Ingen slump”

Händelsen upprepades dagen efter den 22 december när Faruk och Azra Smailhodzic skulle resa till Åland. När bussen kom ropades bara svenska efternamn upp.

– Chauffören sa att snart kommer nästa buss och då ska resten med den. Och det var vi som var ”resten”, det kändes inte bra. Och det var absolut ingen slump det som hände, säger Faruk Smailhodzic till DN.  

När nästa buss kom var det enligt Azra Smailhodzic bara invandrare kvar vid busshållsplatsen.

– Jag trodde inte att sådant kunde inträffa i Sverige, ett land som har varit vårt hem sedan 1993, säger Azra Smailhodzic till DN.

”Helt oacceptabelt”

Helena Kneck, informationschef på Viking Line säger till DN att hon aldrig tidigare har hört talas om uppdelning av passagerare.

– Om det har skett på det sätt som passagerarna berättar så är det helt oacceptabelt och vi tar starkt avstånd ifrån det. Under veckan kommer vi att ta kontakt med de bussföretag som kör för oss för att ta reda på vad som har hänt, säger hon till DN.

ANNONS

REA: Upp till 50% på Nike - fynda kläder, skor och allt du behöver till träningen!

Extern länk från Nike

Shoppa här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter