Chansen att vinna var liten – Höglund tog striden ändå

Englas mamma har blivit mordhotad för att hon ­driver sin kamp mot staten.

Vi påminns än en gång om att det inte finns någon nedre gräns för hur motbjudande människor kan bete sig.

Oisín Cantwell.
Oisín Cantwell.

Det var sanner­ligen ingen sensation att Carina Höglund, som stämde staten på 1,8 miljoner ­kronor för misstag som ledde till att hennes dotter blev mördad, förlorade i Stockholms tingsrätt.

Om alla som har drabbats av uselt myndighetsarbete skulle få skadestånd i miljonklassen skulle staten snart ruineras.

Domstolen fattade, med tanke på hur svensk lagstiftning ser ut, således ett rimligt beslut.

Ett inte fullt så rimligt faktum är att Carina Höglund nu tvingas betala statens rättegångskostnader, 40 000 kronor. Tillsammans med sina egna kostnader för målet, för advokat och vittnen, har hon en skuld på 111 000 kronor.

I en kolumn i förra veckan ställde jag en fråga: Kunde inte justitiekanslern, statens advokat i processen, ha efterskänkt kostnaden? Kunde inte en kvinna som redan har drabbats så hårt ha visats denna nåd?

Läsarreaktionerna var många och i allt väsentligt väldigt omtänksamma. Folk ville hjälpa ­Höglund med pengar, de frågade om det gick att starta en insamling, uppmanade ­Aftonbladet att göra det.

Nu har vi valt att stötta en redan existerande insamling. När detta skrivs har den redan fått in över 20 000 av de 40 000 kronorna.

Det var ett anständigt initiativ att starta detta. Och faktumet att den sker på den erkänt seriösa insamlingssajten Funded by me är en garant för att allt går rätt till.

Att detta över huvud taget måste påpekas beror på att ett litet antal människor anklagar Höglund för girighet och cynism, att hon utnyttjar mordet på sin dotter för att bli rik.

Jag har fått en del mindre trevliga mejl på detta tema, men det är ändå ingenting jämfört med vad hon själv har drabbats av. Hat, felaktiga anklagelser och till och med mordhot.

Jo, jag vet. Anonymitet gör någonting med oss människor. Och näthat är ett välbekant fenomen. Det finns ingen anledning att förvånas över någonting längre, men jag hade sannerligen inte förväntat mig att den mördade flickans mamma skulle utsättas för detta.

Anklagelsen att Höglund försöker berika sig på Englas död faller på sin egen orimlighet. Hon fick goda råd av jurister innan hon inledde sin kamp. Hon visste att chansen att vinna var ­liten, att hon satte hela sin ekonomiska framtid på spel.

Carina Höglund valde ändå strid. Hon ville ha en ursäkt, hon ville rikta ljuset mot någonting viktigt, nämligen hur viktigt det är att polisen gör bra utredningar. Även om hon förlorade målet så påminde hon oss om att samhället inte kunde skydda Engla, att en oacceptabelt usel polisiär insats fick fruktansvärda konsekvenser.

Hatare, lämna Englas mamma i fred. Har hon inte lidit tillräckligt redan utan era skamliga påhopp?

Publisert: