Nyheter

”Ska man vara orolig för ett nytt världskrig?”

Av: 

Wolfgang Hansson

NYHETER

Aftonbladets Wolfgang Hansson svarar på viktiga frågor om konflikten

Ständiga hot om krig. Kraftig ökad spänning.

Behöver man vara orolig för att Nordkorea ska utlösa ett tredje världskrig?

Aftonbladets utrikeskommentator Wolfgang Hansson svarar på några viktiga frågor om konflikten.

Hur stor är risken att Nordkorea gör allvar av sitt hot att attackera USA med kärnvapen?

– I nuläget är den risken i stort sett lika med noll. Nordkorea har inga långdistansrobotar som når USA och kan bära ett kärnvapen. Däremot har man kapacitet att anfalla grannen Sydkorea eller Japan. För regimen vore det detsamma som att begå självmord. Båda dessa länder står under skydd av det amerikanska kärnvapenparaplyet. Vilket underströks av att USA offentliggjort att man låtit två Stealthbombare, B-2, delta i en pågående militärövning i Sydkorea

Om diktatorn Kim Jong-Un inte kan anfalla USA varför slungar han då ur sig dessa tomma hot?

– Nordkorea har alltid uppträtt verbalt hotfullt. Det är en del av deras taktik för att försöka hålla regimen kvar vid makten. Med hoten hoppas man att USA och övriga länder ska bli rädda och hålla tassarna borta från Pyongyang. Men framförallt är retoriken ett sätt för den relativt färske och framförallt unge diktatorn att visa att han är tillräckligt tuff för att klara av jobbet. Det kan finnas maktkamper inom regimen som vi inte känner till. Nordkorea är förmodligen världens mest stängda land, en relik från Stalintiden.

Men det verkar som hoten är extra hårda just nu och hela tiden trappas upp. Varför?

– Det kan tyda på desperation och osäkerhet hos Kim Jong-Un. Lanets befinner sig i en konstant ekonomisk kris samtidigt som det blir allt svårare att hålla befolkningen okunnig om hur övriga världen lever. Dessutom hotas flera miljoner människor av svält. Då kan det vara läge att rikta uppmärksamheten mot en utländsk fiende istället.

Det kan också vara ett sätt att testa Sydkoreas nytillträdde kvinnlig president Park Geun-hye.

Hur orolig bör man som svensk vara för att Nordkorea utlöser ett tredje världskrig eller en storkonflikt i sitt närområde?

– Det vore dumt att inte vara orolig eftersom Nordkoreas regim är oberäknelig och det är svårt att veta hur alla deras signaler ska tolkas. Men tittar man bakåt några årtionden så ser man att regimen ofta uttalat hot tidigare utan att man för den skull gjort någonting. Av de uppgifter som kommit ut från USA:s satellitspaning finns inget som tyder på att Nordkorea verkligen förbereder ett anfall.

Kan Sverige spela någon roll för att lösa krisen?

– Sverige spelar redan en viktig roll. Gränsen vid den 38:e breddgraden övervakas av en svensk observatörsstyrka på fem officerare tillsammans med Schweiz och Polen. De är världens obeväpnade ögon på marken. Sverige är också ett av få EU-länder med en ambassad i Nordkoreas huvudstad Pyongyang. Sverige representerar en rad länder och är sedan 1995 skyddsmakt åt USA. Därmed har Sverige unika kanaler in i den nordkoreanska maktapparaten.

Vad vill Nordkorea egentligen?

– Regimens mål nummer ett är att överleva i en värld där i stort sett alla stater med ett liknande samhällssystem fallit. Paradoxalt kan hoten också vara ett rop på hjälp. De tuffa tongångarna kan vara ett sätt att tvinga fram förhandlingar där Nordkorea hoppas att världen ska ge dem ekonomisk hjälp i utbyte mot att man trappar ner retoriken. Det har skett förr men frågan är om västvärlden är beredd att spela det spelet en gång till.

ANNONS EXTERN LÄNK

Present till studenten? Missa inte alla klipp – upp till 50% rabatt på presenter varje dag hos Cervera

Cervera

Publisert: