V stänger dörren till regeringsplattform

Publicerad 2013-06-16

Utesluter gemensamt valmanifest till valet 2014

Jonas Sjöstedt vill nu visa att Vänsterpartiet är ”en garanti mot ett borgerligt parti i regeringen”.

Det rödgröna samarbetet inför valet 2010 blev en flopp.

Nu stänger Vänsterpartiet dörren helt och utesluter en gemensam valplattform inför nästa års riksdagsval.

– Jag tycker det är bra att vi är tydliga, säger partiledaren Jonas Sjöstedt.

Vänsterpartiet har tagit ett avstamp mot valet 2014 och presenterade under söndagen undersökningar man låtit genomföra båda bland sina partiföreningar och svenska folket.

Undersökningarna visade att partiföreningarna helst vill samarbeta med S och MP efter valet och att vinster i välfärden är den frågan väljarna tycker att Vänsterpartiet borde satsa hårdast på.

Utesluter valplattform

Men det mest uppseendeväckande beskedet levererade partiledaren Jonas Sjöstedt själv – då man helt stänger dörren till en gemensam valplattform med de rödgröna partierna.

– Jag tycker att det är viktigt att väljarna ska ha ett val, att man ska kunna påverka politikens innehåll. Är det så att man tycker att det är viktigt att få bort de privata vinsterna i välfärden så ska man rösta på Vänsterpartiet. Och så vet man att ju större vi blir, desto större möjligheter kommer vi ha att driva igenom det här, säger han till Aftonbladet.

Men hur ska väljarna veta vilken regering de röstar för?

– Vi har varit väldigt tydliga med det. Man vet att när man röstar för Vänsterpartiet så röstar man inte för några borgerliga partier i regeringsställning. Man röstar för en rödgrön regering.

Söndagens besked presenterades utan att man haft kontakt med Socialdemokraterna eller Miljöpartiet och är det tydligaste avståndstagande mot ett gemensamt valmanifest, som i det misslyckade valet 2010 då partiledarna Mona Sahlin (S), Lars Ohly (V), Peter Eriksson (MP) och Maria Wetterstrand (MP) gick till val tillsammans.

Det gemensamma valresultatet blev ett fiasko och samtliga partiledare har lämnat sina positioner.

Jonas Sjöstedt vill nu visa att Vänsterpartiet är ”en garanti mot ett borgerligt parti i regeringen”.

– Om vi lyssnar på våra medlemmar och oss själva så har vi inget intresse av att regera i hop med borgerliga partier. Dagens borgerlighet är så långt åt höger att det är väldigt svårt för oss att komma överens med dem.

Vacklar om regeringsfråga

Men när det gäller frågan om att stödja en regering där bara S och MP skulle ingå vacklar Vänsterledaren.

– Vi kan inte lova stöd i förväg till en regering där vi inte ingår. Vi kommer knappast att rösta aktivt för en regering där vi inte ingår. Det är inget som vi överväger, säger han.

Men skulle ni fälla en sådan regering?

– Om vi valde att släppa fram en annan regering där vi inte ingår så kommer aldrig stödet att vara villkorslöst. Det kommer alltid att vara villkoret i politikens innehåll.

Vänsterpartiets huvudfråga i valet kommer att vara att stoppa vinster i välfärden. Och Jonas Sjöstedt förnekar inte att det är ett populistisk val.

– Det är inte fel att välja en fråga där man har ett dundrande folkligt stöd, och det har vi här. Även en majoritet av Fredrik Reinfeldts väljare stödjer oss i den här frågan. Men det man ska veta är att det bara är vi som är tydliga. Det är bara vi som kan leverera i den här frågan, och det kommer vi att göra allt för att försöka göra.