Så ska tåget lyftas ut

Det tåg som kraschade rätt in i ett hus vid Saltsjöbanans ändhållplats ska nu plockas bort.

Tåget kommer att skäras ner i mindre bitar och sedan lyftas från platsen.

– Mobilkranar och en traktor ska dra och lyfta ut vagnen ur huset, säger Tomas Hedenius på Arriva.

Det var den 15 januari som ett tåg skenade och kraschade rätt in i ett hus vid Saltsjöbanans ändhållplats i Saltsjöbaden utanför Stockholm. En 22-årig kvinnlig städare befann sig på tåget och skadades allvarligt i olyckan.  Kvinnan misstänktes först för att ha stulit tåget, uppgifter som sedan visade sig inte stämma.

Huset fick också stora skador i kraschen, den främre vagnen trängde långt in i huset. De bakre vagnarna har redan plockats bort men först idag inleds det förberedande arbetet med att få bort den vagn som finns i huset.

– Idag kommer vi att klippa och såga i vagnen för att få ner det i mindre bitar, säger Tomas Hedenius, kommunikationschef på tågoperatören Arriva.

Det arbetet väntas pågå under dagen och troligtvis också under helgen.

– På måndag eftermiddag kommer vi ta dit mobilkranar och en traktor som ska lyfta och dra ut tåget ur huset.

Säkra före det osäkra

Arriva säger att arbetet är komplicerat och att det här inte är något som man har erfarenhet av sedan tidigare. Därför tar man det säkra före det osäkra.

– Vi kommer att säkra upp huset genom att staga upp det med balkar och stämpar, som mobila pelare som man skruvar upp och som håller upp huset, säger Tomas Hedenius.

Tåget kommer att vara ute ur huset tidigast måndag kväll.

Själva ändhållplatsen skadades också svårt i krachen och i nuläget kan inte tågen på Saltsjöbanan köra ända fram. I stället vänder tågen vid Neglinge och därifrån får resenärerna åka buss in till Saltsjöbaden.

SL har vet i nuläget inte när tågen kommer kunna att köra ända fram.

– Vi kan inte säga det innan tåget är bärgat i sin helhet, det är först då som vi kommer kunna se hur stora skadorna på anläggningen är. Men det kommer säkert att ta minst ett par veckor, säger Karin Crawford vid SL:s presstjänst.

Publisert: