Nu säljs Iphone 5

avNiklas Eriksson

Glädjescener utspelade sig på Kungsgatan i Stockholm i natt.

Men det var inga sportframgångar som firades – det var en telefon.

Iphone 5 har släppts i Sverige.

– Jäkligt gött, säger Oscar Glansman, 25, som fick sin lur efter tolv timmar i kö.

Efter flera timmars väntan i kö utanför nattöppna butiker sitter nu hundratals svenskar och tittar in i en något större skärm än tidigare. Nämligen den på Iphone 5.

Sedan i fredags har de svenska konsumenterna kunnat förboka Apples nya telefon som i USA såldes i fem miljoner exemplar på tre dagar när den släpptes.
Natten mot torsdag var det Sveriges tur och på bland annat Kungsgatan i Stockholm köade folk i timmar för att få lägga vantarna på de första exemplaren.

Köat ett dygn

De mest förväntansfulla började köa redan natten mot torsdag.

En kvart innan dörrarna öppnas träffar Aftonbladet Oscar Glansman, 25 och Daniel Myrberg, 25 som köat sedan lunch.
– Sista timmen har varit annars har det varit full fart sedan klockan 18, säger Oscar.

Som nummer 7 och 8 i kön vid en butik känner de sig säkra på att få en telefon. Men Daniel ska försöka få en till sin flickvän och ska ställa sig sist i kön.

– Jag hoppas att det ska gå, men en telefon är safe i alla fall, säger han.

Oklar hur många

Förra veckan släpptes telefonen till försäljning i andra delar av världen. Då såldes hela 5 miljoner exemplar på tre dagar, och i London köade flera tusen personer utanför Apples nattöppna butik.

Hur många telefoner som ligger och väntar på de köande konsumenterna i Sverige ville dock ingen leverantör berätta i går.

Men vid butikerna verkade det inte råda någon brist i natt när både nummer 138 och högre kölappar fick varsitt exemplar.

Kort efter att dörrarna slog upp i Telias butik så utspelade sig rena glädjescener när telefon efter telefon såldes till jublande konsumenter.

Sist i kön – igen

Nummer sju och nummer åtta var minst sagt nöjda när de väntade på att deras nya lurar skulle starta.

– Det är jäkligt gött, säger Oscar.

Som inte ångrar att han suttit på trottoaren utanför butiken i tolv timmar.

– Själva väntan var väntan värd så att säga.

Han tänkte testa sin lur på vägen hem men för kompisen Daniel Glansman var det dags att ställa sig längst bak i kön. Men han räknande ändå inte med någon sömn.

– Haha, näe det är tveksamt. Man lär väl sitta uppe och pilla, så det blir sovmorgon. Det är tur att man är student så man kan unna sig det ibland, säger han innan han går och ställer sig i slutet av kön med sin flickvän.