Aftonbladet Inizio

 ’Sparka ut Annie Lööf’

Av: 

Anette Holmqvist

Elisabeth Marmorstein

NYHETER

Nästan 1 av 3 vill att näringsministern ska ki(c)kas ur regeringen

Reinfeldt, sparka Annie Lööf (C).

Domen är stenhård i Aftonbladet/United Minds. Nästan var tredje vill att näringsministern ska petas ur regeringen.

– Annie är en person som får folk att ta ställning, för eller emot, säger partisekreterare Michael Arthursson (C).

Många vill att statsminister Fredrik Reinfeldt (M) ska ombilda sin regering.

43 procent av de tillfrågade i Aftonbladet/United Minds tycker att alliansen behöver en nystart. Allra mest kritiska är äldre och personer som röstar på alliansen.

Men de 1 025 personerna i undersökningen har också fått svara på vilka ministrar de eventuellt vill byta ut och vilka de vill behålla.

”Beror på skandalen”

Nästan en tredjedel av väljarna, 29 procent, anser att Fredrik Reinfeldt ska ­peta regeringens yngsta statsråd, Annie Lööf, 29. Men bland centerns egna sympatisörer är det ingen som vill byta bort henne.

– Hon ligger illa till. Det är en naturlig följd av den ­förtroendekris som hon och näringsdepartementet gått igenom i spåren av fest­skandalen, säger Carl ­Melin, opinionschef på United Minds.

– Ska hon klara sig i valet 2014 så måste hon bättra på sitt förtroende hos väljarna redan nu. Annars kan hon bli den som skickar centern ur riksdagen.

”Politik – som fotboll”

Partisekreterare Michael Arthursson (C) tar mätningen med ro.

– Man kan konstatera att det är 70 procent som inte tycker att hon ska bytas ut. Det visar att det är många som ser att hon gör ett ­värdefullt arbete.

Centerpartiet har fler problem. De har balanserat på riksdagsspärren i flera mät­ningar den senaste tiden.

– Det gäller att vara uthållig och nöta på. Det är som i fotboll – man måste fortsätta att köra anfall för till slut lossnar det, säger ­Michael Arthursson.

Poppis hos de äldre

Mätningen visar också att det finns ministrar som förstärker sina partier med sin popularitet.

Regeringens klarast lysande stjärna är finans­minister Anders Borg (M) som får tummen upp av ­alla grupper. Allra populärast är han hos de äldsta väljarna där 66 procent anger att han är den man helst vill behålla.

– Anders Borg är viktig för alliansen. Som finans­minister har han tagit ansvar för ekonomin, vilket gör att vi i Sverige nu kan göra satsningar, säger Kent Persson, Moderaternas parti­sekreterare.

Men också utrikesminister Carl Bildt är omtyckt av väljarna, trots avslöjanden kring tidigare affärsintressen i oljeindustrin. Samtidigt finns Bildt också på topplistan över de ministrar man helst vill ha bort.

Äventyrar inte laget

Till skillnad från sin företrädare Göran Persson har Fredrik Reinfeldt varit sparsam med större regeringsombildningar. Devisen har varit att de andra allians­ledarna utser sina egna ­ministrar. Skulle Reinfeldt sparka en minister från ett annat parti äventyrar han hela alliansen.

ANNONS EXTERN LÄNK

Nu kan du se din kreditkoll gratis - snabbt och tryggt med BankID. Se din kreditkoll direkt

MinKreditkoll SE

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Aftonbladet Inizio

ÄMNEN I ARTIKELN

Aftonbladet Inizio

Annie Lööf

Alliansen

Fredrik Reinfeldt