23 ställs inför rätta

NYHETER

Misstänks ingå i Sveriges genom tiderna största dopningnätverk

1 av 16 | Foto: Rättegången i det stora dopingmålet startade idag vid Stockholms tingsrätt.

Det kallas för Sveriges genom tiderna största dopninghärva.

23 personer misstänks ha ingått i nätverket som sålt 6, 2 miljoner enheter av förbjudna dopningsmedel och tjänat miljontals kronor.

I morse inleddes rättegången i Stockholms tingsrätt.

Sal 34 i Stockholms tingsrätt fylldes i morse till bristningsgränsen.

De 23 personer som står åtalade och deras advokater tar upp fyra av raderna inne i salen och några av de åtalade får sitta i en annan sal då platserna inte räcker till.

De åtalade är en brokig skara.

En glamourmodell, en man som drivit en juristfirma men vid sidan av misstänks ha varit huvudmannen bakom dopningshärvan, två it-tekniker, några ostraffade män som till synes levt helt vanliga liv, några tidigare dömda för grova brott.

"Operation Robin"

Fallet har väckt stor uppmärksamhet och kallas för Sveriges genom tiderna största dopninghärva.

I nästan tre års tid bedrev Tullverket och polisen spaning mot de misstänkta i dopningnätverket under namnet "Operation Robin".

Krypterade mejl avkrypterades, man lyssnade av telefoner och hade hemlig kameraövervakning.

Sålde 6, 2 miljoner enheter

Till slut räckte bevisen för att slå till och i maj i fjol greps 23 personer för inblandning i härvan.

Bland annat ska de åtalade ha köpt och smugglat minst 767 000 tabletter av typen bensodiazepiner, narkotikaklassat läkemedel och 11 miljoner enheter (ett piller eller en dos flytande vätska reds. anm) dopningsmedel.

Minst 6, 2 miljoner enheter av dopningsmedlen har sedan sålts vidare.

De åtalade misstänks även ha tillverkat egen narkotika i två maskiner i Borlänge.

Sålde över nätet

Nätverket omsatte drygt 50 miljoner kronor och droghandeln bedrevs som ett riktigt företag där man sålde både narkotikaklassade och dopningmedel över hemsidor.

– Det är nästan så att man är imponerade över förslagenheten och försiktigheten de har haft. De har drivit nätverket som ett företag med policydokument med arbetsbeskrivningar om hur man ska uppträda mot kunder. Och de har redovisat inkomster och skrivit vecko- och månadsrapporter, har Mikael Lindgren, operativ chef för ”Operation Robin” tidigare sagt.

Levde lyxliv

En av de åtalade, en 36-årig man som kallas för huvudmannen, beskriver själv sin version av verksamheten i ett mejl som ingår i bevisningen:

”Min vision är att med fulla lager, fler konton, fler medarbetare kunna ha infrastruktur för att orka höja omsättningen och ha ett stadigt bokslut med sammantagen vinst alltid över 1 miljon.”

Den 36-årige mannen misstänks ha tjänat minst 18,5 miljoner kronor på affärerna. Han, och flera av de andra inblandade, levde ett lyxliv för pengarna som den olagliga verksamheten drog in.

32 dagar

Tillgångar - som lyxbilar, hus i Spanien, kontanter och exklusiva klockor - värda minst 7 miljoner kronor har säkrats.

I dag inleddes rättegången mot de 23 åtalade och förväntas pågå i 32 dagar.

De 23 misstänkta är åtalade för bland annat grovt narkotikabrott, grov narkotikasmuggling, grovt dopningsbrott och penninghäleri.

När rättegången i dag inleddes erkände de flesta av de åtalade några av åtalspunkterna men håller inte med om beskrivningen av sina roller i nätverket eller de summor de skulle ha tjänat.

Andra, som den 26-åriga glamourmodellen, förnekar brott helt.