Bildt hemlig om nya schlagerklädseln

Utrikesministern kommer lämna både råttkavajen och den isländska lusekoftan hemma.

När Carl Bildt tar med EU:s utrikeschef Catherine Ashton till Eurovisionfinalen slår han på stort.

– Det blir en överraskning, säger Bildts pressekreterare Erik Zsiga.

Carl Bildt (M) har varit en riktig snackis den senaste veckan – men inte på grund av politiska utspel. Utrikesministern har visat upp en alternativ klädsel.

Han brukar vanligtvis visa upp sig i mörk kavaj, vit skjorta och färgglad slips. På Arktiska rådets möte i Kiruna gav han prov på något helt annat.

Kerry gav tummen upp

På förmiddagen tog Carl Bildt emot USA:s utrikesminister John Kerry i Stockholm i sin vanliga uniform. När de sågs igen på eftermiddagen hade Bildt bytt om enligt konstens alla regler. Klädkoden var "arctic casual" och han kom gående i beiga chinos, en ljusblå skjorta som var uppknäppt i halsen och en isländsk lusekofta.

John Kerry gick inte riktigt lika långt utan valde en blå blazer men framför allt kängor. Han sågs i alla fall ge Bildt tummen upp.

Tidigare har Bildt chockat Sverige med sin råttkavaj, senast under finalen av Melodifestivalen.

Lämnar koftan hemma

I dag blev det känt att Carl Bildt även ska gå på  morgondagens final i Eurovision song contest i Malmö tillsammans med EU:s utrikeschef Catherine Ashton.

Frågan är vad han ska ha på sig?

– Vi får väl se. Det blir en överraskning, säger Bildts pressekreterare Erik Zsiga.

Själv var Bildt väldigt nöjd med sin kofta i Kiruna.

– Ja, lusekoftan passade bra där uppe när klädkoden var, som vi hade instruerat, artic casual. Det känns som att det kan bli lite varmt med en isländsk lusekofta där inne i arenan, säger Erik Zsiga och fortsätter:

– Festligt casual kan man tänka sig. Det är ju en fest för Europa.

”Han gillar musik”

Carl Bildt och Catherine Ashton träffas redan tidigare under lördagen i Skåne för att ha överläggningar om aktuella EU-frågor.

– Det har varit en innehållsrik vecka för vår del där det kan finnas anlendning att stämma av. På Arktiska rådets möte i Kiruna var ett av resultaten att EU kommer få observatörsstatus i Arktiska rådet, säger Zsiga.

Politikerna träffas regelbundet och nu på inbjudan av Bildt.

– Han har bjudit in henne. De kommer även diskutera Syrien som är ett hett ämne. De här mötena tenderar också vara öppna för vilket ämne som än kommer upp, säger Ashtons talesperson Michael Mann.

På Bildts initiativ avslutas kvällen på Malmö arena.

– Han har varit med lite till och från förut. Han har varit på finalen i Stockholm också och gillar musik. Han har tidigare sagt att han gillar eurovisiontanken som en kraft att ena och känna samhörighet i Europa, säger Zsiga.

Och vem har Bildt som favorit?

– Sverige borde det ju vara men han har ingen favorit. Han har inte hunnit lyssna på alla. Vi får hoppas att det blir Sverige.

Publisert: