Tobias Billström (M) pressades i riksdagen

Det har stormat ordentligt kring migrationsminister Tobias Billström (M) de senaste dagarna.

Under eftermiddagen pressades han ytterligare i riksdagens frågestund.

– Jag instämmer i kritiken, sa Billström efter utfrågningen.

Först ut var Miljöpartisten Mehmet Kaplan som frågade sig vad det egentligen var som migrationsminister Tobias Billström (M) bett om ursäkt för.

Billström svarade med att återigen be brett om ursäkt och syftade till hela DN-intervjun:

– Det var fel och provocerande, sa Billström.

Senare klev Christina Höj Larsen, Vänsterpartiets migrationspolitiska talesperson, fram och tonen skärptes ytterligare:

– Vad skulle statrådet säga om han hörde att blonda och blåögda är hederligare än de som inte är det? frågade Höj Larsen.

Migrationsministern svarade kort och koncist:

– Jag ska vara väldigt tydlig så ingen missförstår mig. Jag tar mycket starkt avstånd från rasism och främlingsfientlighet och att döma människor utifrån deras hår- eller ögonfärg, sa Tobias Billström.

Stämmer själv in i kritiken

Efter utfrågningen var det en ödmjuk migrationsminister som mötte pressen.

– Utrycker man sig på ett slarvigt sätt gäller det att förbättra sig. Därför instämmer jag i kritiken och kommer jobba hårdare i framtiden.

Varför sa du som du gjorde?

– Av två skäl – jag var slarvig och jag var ogenomtänkt, säger Billström

Efter ha blivit uppläxad av statsministern, känner du att du har hans förtroende?

– Ja.

Han säger att du måste återvinna hans förtroende. Hur ska du jobba för det?

– Jag kommer jobba med att skapa en välfungerande migrationspolitik som bygger på medmänsklighet och humanitet, men som även bygger på den reglerade invandringen.

Du får kritik för att flörta med främlingsfientliga krafter. Vad säger du om det?

– Jag vill vara väldigt tydlig med att, vad det anbelangar mig, är jag en skarp kritiker av såväl främlingsfientlighet som rasism, det vill jag vara mycket tydligt med, säger Tobias Billström (M).

Flera dagar av kritik

Billström bad snabbt om ursäkt och sa att han ångrade sina uttalalden.

– Det är väldigt viktigt att komma ihåg när man diskuterar de här frågorna att de papperslösas situation kan vara komplicerad på många sätt. När man diskuterar det ska man inte fokusera på utseendet, och i och med att det kom fram – och kom in i debatten, tycker jag att jag gjort fel och det vill jag be om ursäkt för, sa han.

Sågades av Reinfeldt

Men trots pudeln fick han stenhård kritik från både höger- och vänsterhåll. I tisdags fick han även en tung sågning av sin högsta chef, statsminister Fredrik Reinfeldt, som dock sa att han fortfarande har förtroende för sin minister, tills annat anges.

– Det är försvårande att det har skett vid flera tillfällen. Därför har jag gjort klart för Tobias Billström att vägen för att återvinna förtroendet går via att han håller sig till den humana inriktning vi har på politiken, sa Reinfeldt till TT.

”Han gör ett bra jobb”

I går berättade flera Allianspolitiker för Aftonbladet att man tycker det är bra att Billström bett om ursäkt och att man nu vill titta framåt. Men samtidigt sa man att man inte vill höra några liknande uttalanden i framtiden. Man påminde även om ministerns tidigare insatser.

– När det gäller Billströms insatser i övrigt så tycker jag att, så länge han driver regeringens politik, överlag gör ett bra jobb. Det är många viktiga reformer som har kommit på plats under hans tid, sa Johan Hedin, migrationspolitisk talesperson för Centerpartiet.

Publisert: