Varannan kvinna i riksdagen har hotats

Ulla Andersson (V) fick film som visade avrättning: ”Blev verkligen rädd”

Varannan kvinnlig riksdagsledamot har utsatts för hot det senaste året, enligt en undersökning av SvD.

Ulla Andersson (V) fick en film som visade en avrättning.

– Det här blir, sjukt nog, ens vardag, säger hon.

50 procent av riksdagskvinnorna i Svenska Dagbladets undersökning har det senaste året utsatts för hot i samband med sitt politiska arbete. 15 procent har blivit hotade ”öga mot öga” men de allra flesta över mejl – 46 procent.

128 av riksdagen 150 kvinnor har svarat på SvD:s enkät. Flera av de 22 som valt att inte vara med anger att de avstått eftersom de inte ”vill väcka den björn som sover”, skriver tidningen.

Man avrättas på film

En av dem som hotats är Ulla Andersson, Vänsterpartiets ekonomisk-politiske talesperson. Hon har bland annat fått en film som visar hur en man avrättas skickad till sin mobiltelefon med texten: ”Så här blir det om det fortsätter”.

– Jag tycker det är bra att den här frågan uppmärksammas. Det är bekymmersamt om människor tystnar för att det här är så jobbigt. Då påverkar det ju demokratin, säger hon till SvD.

En annan riksdagskvinna som vill vara anonym berättar dock att hon nu väljer att tona ned sin närvaro i sociala medier och inte läser artikelkommentarer efter att de som hotat henne har kartlagt hennes barns liv.

Publisert: