Pagrotsky till attack mot Alliansen

Ex-toppsossen: ”De vill inte ta ansvar för den havererade skolan”

Friskolekommitténs ordförande Lars Leijonborg (FP) önskade sig en överenskommelse över blockgränserna rörande framtidens friskoleregler i kvällens Agenda i SVT.

Det fick ex-toppsossen Leif Pagrotsky att gå till attack på Twitter:

”Fp skraja för väljarnas dom efter kaoset i skolan och de fallande resultaten”

Friskolekommitténs förslag till nya regler för Sveriges fristående skolor skulle ha kommit i november. Nu har datumet skjutits fram tre gånger.

Och i söndagens Agenda i SVT sa kommitténs ordförande Lars Leijonborg (FP) att det kanske inte hinner klart till sista maj heller.

– Vi hade kunnat få klart ett förslag tidigare, det hade varit lätt. Men då hade det varit Alliansens förslag, säger Leijonborg i Agenda.

– Nu är vi sex partier som tillsammans vill få en långsiktig lösning.

Pagrotskys attack

Hur länge det kan dröja innan de kommer med ett förslag eller om de kommer att förlänga slutdatumet kan han inte svara på.

Men Lars Leijonborg säger att han gärna ser ett förslag som Alliansen kan stå bakom – tillsammans med Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

– Det blir ett starkare förslag om sex partier står bakom det, säger Leijonborg i Agenda.

Men förre toppsocialdemokraten Leif Pagrotsky ser en annan förklaring till varför Leijonborg vill komma överens över blockgränserna.

”Fp skraja för väljarnas dom efter kaoset i skolan och de fallande resultaten. Varför hjälpa dom ur elden?” twittrade Pagrotsky under Agenda.

”Kommer krypande”

För Aftonbladet utvecklar han sitt resonemang:

– De är väldigt angelägna om att kompromissa nu och det tycker jag visar att de inser att det är en förlorarfråga för dem. Det har blivit självmål för dem och nu vill de komma överens och ta bort frågan ur valrörelsen, säger Pagrotsky.

Som också säger att ”haveriet i skolan blivit allt mer uppenbart” och menar att Alliansen nu ”kommer krypande till Socialdemokraterna med svansen mellan benen för att slippa möta väljarna med ansvaret för den hyperideologiska skolpolitik de bedrivit i åtta år”.

– De håller på med utredningen månad efter månad och jag kan inte förstå varför, om man inte kommer överens får de väl komma med ett eget förslag. Men nu vill de ha vårt stöd.

”S har en linje folk tycker är vettig”

Leif Pagrotsky tycker att Socialdemokraterna borde vara bestämda i sin linje och inte gå med på kompromisser som ”räddar Alliansen”.

– Jag har ingen insyn i förhandlingarna, kanske är det vad som pågår. Jag vet inte. Men vi (Socialdemokraterna) har en linje som jag tror att det svenska folket tycker är vettig, säger Pagrotsky.

Aftonbladet har sökt Socialdemokraternas skolpolitiske talesperson Ibrahim Baylan som avböjt att kommentera via sina pressekreterare.

Publisert: