SMHI: Det blir en vargavinter

avOlof Svensson

Publicerad:
Uppdaterad:

Kan bli lika isande som 2009 och 2010

1 av 4 | Foto: Mikael Berglund
Snö och halka under natten i Västsverige. Den här lastbilen kanade i diket strax norr om Ödsmålsbron tidigt i morse.

Vinterkaoset har slagit till mot Sverige – i veckan väntar fortsatt snöfall och snökanoner.

Och köldchocken är ­bara en försmak.

SMHI spår en riktig ­vargavinter – i klass med de isande vintrarna 2009 och 2010.

Det första riktiga snö­ovädret slog till mot ­Mellansverige i veckan, och i natt varnade SMHI för fortsatt snöfall i östra delarna av Mellansverige.

Senare i veckan, med start på fredag, väntas så kallade snökanoner (långa band med kraftiga snö­byar) i Norrland och fortsatt snöfall längs hela östkusten.

Dessutom blir det ­isande kyla.

– Kalluft rasar ner norr­ifrån och från och med på fredag ser det ut som att det är minusgrader i hela landet, även dagtid, säger Emil Björck, meteorolog på SMHI.

Nattetid kan det bli ner mot minus 20 grader i Norrland och delar av Svealand. I södra Sverige väntas temperaturerna gå ner mot minus sju grader.

Vindar från Arktis

Och baserat på mer långtgående prognoser spår SMHI att kylan håller i sig ett bra tag framöver.

Det så kallade NAO-­index, som mäter sam­bandet mellan låg- och högtryck över Atlanten, ­tyder enligt Mattias Lind, meteorolog på SMHI, på att vädret kan bli i klass med de kylslagna vintrarna 2009 och 2010.

När index ligger på ­minus – vilket det nu gör – får vi vanligtvis stränga vintrar med vindar som drar in från Arktis eller Ryssland.

”Det är kallare luft på väg till hela landet och de tryck- och cirkulations­förhållanden som väntas ­dominera väderbilden den närmaste tiden liknar på flera sätt de som gav oss de riktigt kalla vintermånaderna 2009 och 2010” skriver Mattias Lind i en blogg på SMHI:s hemsida.

Även det amerikanska väderföretaget WSI har justerat sin prognos. Tidigare under året har före­taget förutspått en mild vinter över Skandinavien och en riktig kall över Storbritannien. Nu talar man om att det kommer bli kallt i större delen av Europa.

Kan bli snöfattigt

Martin Hedberg, meteorolog på Klart.se, menar att NAO-baserade prognoser brukar träffa rätt i två av tre fall.

– Det som talar för att vi får en kall vinter är NAO-index. Temperaturen sjunker raskt nu och man kan vänta sig tio minusgrader i Stockholm redan i helgen. Å andra sidan finns det andra prognosmodeller som talar för en varmare vinter, så man kan inte ­säga med säkerhet hur det blir, säger han.

Om SMHI får rätt kan man däremot vänta sig en snöfattig vinter.

– Blir det en kall vinter blir det sannolikt inte så mycket snö. En mild vinter brukar betyda mer snö.

Foto: GRAFIK: PATRIK LINDVALL
Publicerad: