Misstogs för varg – sköts av en bonde

Hunden Hutch dödades på jullovet

Frida Sandin med Hutch.
Frida Sandin med Hutch.

Stockholmshunden Hutch, 7, skulle få njuta av jullovet uppe i Dalarna.

Men en bonde trodde att han var en varg – och sköt honom i huvudet.

– Det är obegripligt hur någon kunde tro det, säger Tony Sandin, 53.

Hunden Hutch var en blandning av raserna siberian husky och alaskan malamute. Han bodde egentligen hos sin ägare Frida Fridheim, 23, i Bandhagen söder om Stockholm. Men till jul hade han fått följa med hennes vänner till Malung i Dalarna.

– Han skulle få springa av sig och få frisk luft, säger Tony Sandin, pappa till Frida Fridheim.

Sprang fritt

Hutch var van att röra sig löst i skogarna kring familjens sommarhus i Roslagen, trots att det där fanns gott om får. Något som aldrig varit ett problem, enligt Tony Sandin.

I onsdag eftermiddag vid halv fyra-tiden sprang han fritt i de snötäckta dalaskogarna, medan familjen var ute på promenad. En bonde i trakten som har får fick syn på Hutch – och trodde att hunden var en varg.

Han sköt ett skott i hundens huvud. Hutch dog på platsen.

Hutch familj är upprörd. Hutch hade tidigare vunnit en rad priser på tävlingar för blandraser. Senast i somras utsågs han till "charmtroll" i en tävling.

– Hutch var alltid snäll. Det är obegripligt att någon kunde tro att han var en varg, säger Tony Sandin. Sedan känns det märkligt, går folk bara runt med laddade vapen däruppe.

”Fortfarande i chock”

Mannen som sköt Hutch har på Frida Fridheims begäran kört honom till Stockholm. Familjen ville ta avsked och ha en separat kremering. Frida Fridheim har nu polisanmält skytten och han misstänks nu för skadegörelse.

Skytten, en man i femtioårsåldern, var i går nedstämd.

– Jag är fortfarande i chock, säger han.

Varför sköt du hunden?

– Vi har haft problem med rovdjur här. Björn, lo och varg som lemlästat våra djur. Jag beklagar djupt det som hänt. Mer vill jag inte säga.

Publisert: