Göran Persson: ”Allians- regeringen förlorar valet”

avNiklas Eriksson

Förre statsministern varnar för att Sverige är i en farlig situation

Foto: Björn Lindahl
Göran Persson, 64, på Sveaskogs årsstämma 2013.

Forne statsministern Göran Persson, 64, varnar för att Sverige befinner sig i en farlig situation i den ekonomiska krisen.

– Vår självbild är att vi är bättre än andra och osårbara, säger han till DI.

Och förutspår att Alliansregeringen förlorar nästa val.

Göran Persson, Socialdemokraternas tidigare partiledare och statsminister, ifrågasätter regeringens agerande och säger att den ekonomiska kris som pågår i världen kryper allt närmare Sverige.

– När 50-55 procent av vår BNP är export och våra exportmarknader viker går vi inte osårbara genom det. Det är orimligt att tro att hushållen ska dra ekonomin i ett läge där skuldsättningen är nästan högst i Europa, säger Persson till Dagens Industri i dag.

”Mentalt oförberedda”

Och säger också:

– Vi befinner oss i en farlig situation. Vår självbild är att vi är större och bättre än andra och osårbara. Det gör oss mentalt oförberedda på den konjunkturnedgång som nu kan komma.

Göran Persson är numera konsult på konsultbolaget JKL och han är orolig för hur regeringen hanterar den pågående ekonomiska krisen runtom oss.

Till DI säger han att staten sparar på de offentliga utgifterna när de egentligen borde få fart på svensk ekonomi med investeringar, som också kan pressa ner arbetslösheten.

”Alliansens förlorar valet”

Och förutspår regeringsskifte i valet 2014.

Den forne statsministern tror att Alliansregeringen förlorar valet eftersom de inte har tillräckligt med ”initativkraft att möta problemen som tornar upp sig”, skriver DI.

Och säger att Alliansen dras med ett ”slukhål”.

– Det är en fruktansvärd historia. Plötsligt vaknar Hägglund en morgon och så är han nere i det där slukhålet. Nu är det Annie Lööf som är där. Och Björklund är på väg mot kanten. Det blir svårt för Alliansen att fortsätta enligt den konstellationen, säger Göran Persson till tidningen och syftar på att partierna balanserar på eller nära fyraprocentspärren till riksdagen.