Nyheter

Omar Mustafa: ’Ledningen saknade förtroende’

Av: 

Niklas Eriksson

NYHETER

Mustafas känga mot S-topparna: Har påverkats av islamofobi

”Mustafagate” fortsätter att skaka S-ledningen.

Omar Mustafa säger i en SvD-intervju att det var partistyrelsen som ville göra sig av med honom – på grund av islamofobiska krafter.

– Jag fick klara besked om att partiledningen saknade förtroende för mig.

Efter en knapp vecka i Socialdemokraternas partistyrelse avgick Omar Mustafa från alla uppdrag i partiet. Han anklagades bland annat för att ha bjudit in antisemitiska föreläsare till Islamiska förbundets konferenser i egenskap av föreningens ordförande.

S-ledningen säger att Mustafa inte tagit tillräckligt tydligt avstånd från det och att det var därför Stockholms arbetarekommun ansåg att han inte kunde sitta kvar.

Islamofobiska krafter

Omar Mustafa har hela tiden sagt att han tvingades bort av Socialdemokraternas partiledning. I en mejlintervju med Svenska Dagbladet säger han att S-topparna påverkats av islamofobiska krafter.

”Det är lönlöst att engagera sig i ett parti där jag fått veta att den högsta ledningen saknar förtroende för mig på grund av mitt engagemang i muslimska organisationer” skriver Mustafa till SvD och säger att det tar på själen att anklagas för något han ägnat sitt liv åt att bekämpa.

Han säger att partistyrelsen varken har haft vilja eller kunnande att hantera ”drevet” mot honom – ”trots att de vet mycket väl att jag inte har gjort något fel och att drevet fått en islamofobisk karaktär” skriver han till SvD.

Var en belastning

Han anser att Socialdemokraternas ledning sett hans uppdrag i muslimska organisationer som en belastning.

Omar Mustafa säger dock att det är positivt att storbråket i Socialdemokraterna lett till ”att vi fått en välbehövlig debatt om antisemitism och islamofobi i Sverige”.

”Mustafagate”

7 april: Omar Mustafa väljs in i Socialdemokraternas partistyrelse vid S-kongressen i Göteborg.

9 april: Uppgifter om att Mustafa som ordförande i Islamiska förbundet bjudit in antisemitiska föreläsare till konferenser publiceras.

10 april: I Aftonbladets ”Partiprogrammet” kräver tidigare S-ledaren Mona Sahlin att partiledningen tar avstånd. Dagen efter säger Stefan Löfven att Mustafa har partiets stöd.

13 april: Löfven kräver att Mustafa väljer mellan partiet och Islamiska förbundet. Samma kväll avgår Omar Mustafa från alla partiuppdrag och berättar för Aftonbladet att han tvingats bort.

Enligt partiledningen är det Stockholms arbetarekommun som nominerat Mustafa, har ansvar för nomineringen och också de som fattat beslutet att han måste avgå – för att han inte tillräckligt tydligt tagit avstånd från antisemitism.

Även Stockholms arbetarekommuns ordförande Veronica Palm uppger att skälet är att Mustafa inte tagit tydligt avstånd mot att bjuda in homofoba och antisemitiska föreläsare, efter att hon först nöjt sig med att säga att ”situationen inte var hållbar”.

ANNONS

Skydda dig i solen - 20% på solkrämer från ACO Sun

Extern länk från MEDS

Köp här

Publisert: