Terrorbrott

Terrorrättegången inleds: ”Hade kunnat skapa stor skada”

Av: 

John Granlund

NYHETER

De sex männen åtalas för att ha skickat pengar till IS – och för att ha planerat ett terrorattentat i Stockholmsområdet.

I dag börjar rättegången mot sex uzbekiska män som utretts av Säkerhetspolisen under lång tid.

–  Sverige hade satts under påfrestning om den här planen som de åtalas för hade satts i verket, säger antiterrorexperten professor Magnus Ranstorp.

Säkerhetspolisen slog till mot de sex männen i en gryningsräd på flera håll i landet på valborgsmässoafton förra året.

Efter åtta månaders utredning inleds i dag rättegången i Stockholms tingsrätts säkerhetssal.

Chefsåklagare Per Lindqvist anser att Säpos utredning bevisar att tre av männen planerat ett eller flera terrorattentat i Stockholmsområdet som ”allvarligt kunnat skada Sverige”.

Liverapportering

Goda belägg för finansiering

Dessutom har ytterligare tre män, tillsammans med de tre tidigare nämnde männen, åtalats för att ha skickat pengar till terrorgruppen Islamiska staten, IS.

Antiterrorexperten professor Magnus Ranstorp säger om bevisningen:

– När det gäller terrorfinansieringsdelen finns det ganska goda belägg. Det kan man leda i bevis och där tror jag att det finns en god möjlighet att leda det ända in i mål. Men med den andra delen som handlar om att kunna visa att det faktiskt skett en förberedelse för ett terrorbrott kan man kanske ha lite invändningar mot bevisningen. Där är det oklart om det kommer att räcka hela vägen, säger Magnus Ranstorp.

Bevismaterialet i åtalspunkten förberedelse till terroristbrott består av en lång rad beståndsdelar som åklagaren anser att sammantaget visar att de tre männen planerat ett terrordåd.

– Varje enskild bit kan verka svag men om man tar det sammantaget så stärks ju också varje bit, säger Magnus Ranstorp.

Stora mängder kemikalier

Sammanfattningsvis består bevisningen av:

Teknisk bevisning i form av 560 kilo kalciumhypoklorit, fem liter väteperoxid och 100 kilo kaliumhydroxid och omkring 100 liter svavelsyra. Kemikalierna kan enligt FOI användas för att tillverka sprängladdningar kapabla kapabla att döda och skada hundratals personer.

Beslagtagen utrustning i form av två stridsselar, fyra kommunikationsradioapparater, två bajonetter, fyra par stridshandskar och en gasmask.

Bilder på Stockholms centralstation och köpcentret Mall of Scandinavia som åklagaren anser att är rekognoseringsbilder inför ett möjligt attentat.

Utdrag ut chattkonversationer som ska visa att de åtalade konspirerat med personer kopplade till IS och planerat ett terrordåd. Bland annat har männen enligt åklagaren använt sig av kodord som ’bröllop’ för att beskriva ett attentat.

IS-propaganda som männen sparat på sina digitala enheter som åklagaren menar att bevisar en ideologisk övertygelse. Bland annat har man säkrat filmer med avrättningar som ska ha utförts av IS.

Nekar till brott

Magnus Ranstorp säger att det är ställt utom rimligt tvivel att männen är IS-sympatisörer. Men huruvida de planerade ett terrordåd är nu upp till domstolen att bedöma.

– De var inte i närheten av röra sig emot det ännu i och med att de inte hade börjat konstruera några bomber. Men om planen som de åtalas för hade satts i verket hade det skapat en stor skada som hade satt Sverige under påfrestning, säger Magnus Ranstorp.

Samtliga åtalade män nekar till brott.

Rättegången väntas pågå i tio dagar och börjar med avsnittet som rör terrorfinansiering. Först ut är en 34-årig man som åtalas för att ha skickat närmare 18 000 kronor till utländska konton kopplade till IS.

ANNONS

Stoppa myggen! Nu är det SPECIALPRIS på myggmedel! VINNARE av Aftonbladets test av bästa myggmedel 2022!

Extern länk från MEDS

Köp här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Terrormisstänkta använde kodord

ÄMNEN I ARTIKELN

Terrorbrott

Säpo

Magnus Ranstorp

Strömsund

Stockholm

AB Voice