Superstormar från Island dundrar in – mitt i sportlovstrafiken

Meteorologen: ”Skulle inte åka ut på tur”

Lagom till att många sportlovsfirare ska bila till och från fjällen slår både en snö- och halksmocka till.

Under söndagen förväntas hårda stormbyar dra in över landets norra delar och SMHI har utfärdat klass 2-varningar i åtta län.

– Det kan till och med bli orkan, säger Per Holmberg på Foreca.

Det är fortfarande sportlovssäsong och imorgon är det bytesdag – vilket betyder att många ger sig ut på vägarna för att ta sig både till och från fjällen.

Ska du ut på vägarna kan det dock vara klokt att ta det försiktigt – ett lågtryck rör sig österut från Island och orsakar mycket kraftig blåst och stormvarningar har utfärdats i flera norrländska län inför söndagskvällen.

– Det är stormbyar som det ser ut att vara, det är framförallt mellersta Norrland, de norra delarna av Jämtlands län, Västerbotten och Västernorrland som det blir som blåsigast. Uppe på fjället kan det till och med vara orkanbyar, säger meteorologen Per Holmberg.

Morgondagens stormar väntas nå en styrka på 25 m/s. Vid 33 m/s räknas det som orkan.

– Sen är det andra problem i och med detta, för det kommer en hel del nederbörd också. I fjällen kommer det vara väldigt täta snöbyar, snödrev och väldigt dålig sikt i samband med att det snöar samtidigt.

– Jag skulle inte gått ut på en fjälltur i det där vädret.

”Skulle inte gå på tur”

Ska man gå ut över huvud taget?

– Det beror på vilka risker man vill utsätta sig själv för. Jag skulle inte åka ut på tur iallafall.

Samtidigt som stormbyarna rullar in kommer det även finnas risk för halka i samma regioner.

– Blåsten gäller söndag kväll. Men under söndag morgon och förmiddag är det risk för underkylt regn i samma område, mellersta och norra Norrland. Det ser ut att vara en stor risk för regn på kalla vägytor.

Det må bli en hård söndag för de drabbade länen, men redan morgonen där på kommer läget med stor sannolikhet att ha förbättrats.

– Det är som värst på kvällen och natten. Mot måndag morgon har det lugnat ner sig ganska mycket.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN