Polisfackets ordförande: ”Det gör riktigt ont i polishjärtat”

Rinkebypolisens film viral – över en miljon har sett klippet

avAndreas Ekström

Polisen Christoffer Bomans film där han vädjar om hjälp att bryta våldsspiralen har visats över en miljon gånger.

Nu reagerar även polisförbundets ordförande Lena Nitz.

– Klippet sätter verkligen ord på den frustration som många poliser känner, säger hon.

Christoffer Boman, biträdande lokalpolisområdeschef i Järva, publicerade på tisdagen en film på Facebooksidan ”Polisen Rinkeby”, där han vädjade om hjälp för att bryta en allt grövre våldsspiral.

Det som fick polisen att publicera klippet var en händelse i fredags, då två unga män drog vapen mot personal efter ha blivit påkomna med att snatta fika.

– Man drar vapen för att snatta fikabröd, förstår ni hur sjukt det är, säger Christoffer Boman i filmen.

I klippet uppmanar lokalpolisområdeschefen att man ska dela filmen. Och som den har delats – i skrivande stund har den över en miljon visningar.

– Det känns positivt att den har nått så många, det var vad vi ville, säger Christoffer Boman.

Polisförbundets ordförande Lena Nitz har sett klippet. Hon känner verkligen av den frustration och uppgivenhet som Christoffer Boman har gett uttryck för i klippet.

– Vi klarar inte det här själva, det tär på hela poliskåren, vi räcker inte till. Jag förstår hans känslor. Hela samhället måste ta ett större ansvar för det brottsförebyggande arbetet, säger hon.

Foto: Henrik Montgomery/TT
Polisförbundets ordförande Lena Nitz.

För att komma tillrätta med den eskalerande våldsspiral som beskrivs i klippet behövs det fler poliser, menar Lena Nitz.

– Det måste bli fler poliser i hela landet. Men det räcker inte. Det måste till en betydligt bättre samverkan mellan socialtjänst, politiker, skola och polis för att hindra nyrekryteringen av kriminella. Det är otroligt viktigt att regeringen skjuter till så mycket medel att vi kan höja löner och få tillbaka de som slutat, och arbetet måste bli mer attraktivt.

Lena Nitz har ännu inte hunnit kontakta Christoffer Boman.

– Jag har sett klippet ett flertal gånger nu, och man känner verkligen hur de kämpar med att komma tillrätta med detta. Det gör riktigt ont i polishjärtat.

ARTIKELN HANDLAR OM