Ny tv-box kan ge dig tusentals kanaler

Svensk bakom den nya super-boxen - förenklar tittandet i hela världen

Har du svårt att bestämma vilket program du ska se på? Nu kan du ställas inför ännu tuffare val i tv-soffan.

Eller vad sägs om upp till 4 000 kanaler i din tv på ett enkelt sätt?

Det kan nämligen den nya svenska satellitboxen Lyngbox, som börjar säljas till hösten, erbjuda.

Vill du titta på polska barnprogram eller såpopera från Egypten? Med en ny svensk uppfinning kan du se upp till 4 000 kanaler från olika länder på din tv, skriver tidningen Ny Teknik.

Det krävs att man har en motordriven parabolantenn, som går att rikta åt olika håll, för att få in kanalerna.

Den nya svenska uppfinningen Lyngbox är en satellit-tv-mottagare som automatiskt hämtar och uppdaterar information från världens största nätsajt för satellit- och kabelinformation, Lyngsat.com.

Därigenom kan den visa upp till 4 000 gratis satellitkanaler – från länder som är inom Sveriges täckningsområde. Den tar också in alla kanaler från det digitala marknätet.

Förenklar livet

Redan tidigare har de med motordriven parabolantenn kunnat få in ett stort antal kanaler, men tv-tittaren har själv behövt hålla reda på adresser och positioner för kanalerna, vilket har begränsat hur många kanaler det är praktiskt möjligt att ha.

– Den stora fördelen med den här apparaten är att den förenklar livet betydligt för de som är intresserade av många satellitkanaler. De slipper ställa in och uppdatera sina boxar. Men man ska komma ihåg att de kanaler som är gratis är det av en anledning. Det är inte alltid de bästa kanalerna, säger Aftonbladets prylexpert Peter Pettersson.

En annan fördel med att Lyngbox arbetar genom internet är att man också kan fjärrstyra den över nätet. Användaren skulle alltså till exempel kunna sitta i Venezuela och över nätet programmera sin Lyngbox i Sverige att spela in ett program från en satellitkanal från Ryssland.

ESA med och utvecklade

Mannen bakom både Lyngsat och Lyngbox är svenske Christian Lyngemark.

Boxen, som är hd-tv klar, har utvecklats i samarbete med en rad svenska it- och teknikföretag samt europeiska rymdstyrelsen ESA. Den börjar säljas hösten 2007 och kommer att kosta runt 6 000 kronor.

– Jag tror att den finner sin marknad bland tv-intresserade villaägare med god ekonomi. Ska man köpa en satellitbox i den högre prisklassen är den ett bra alternativ, säger Peter Pettersson.

Prylbloggen

Karin Thurfjell

Publisert: