Nyheter

Ute i kylan? Ta det kallt

Av: 

Lena Mellin

NYHETER

Klipp ut och spara – tolv gyllene regler i politiken

Höga politiker och politiska tjänstemän har på sistone hamnat i blåsväder för vad de gjort på sin fritid.

Men det är inte alls nödvändigt. Riv ur de här enkla reglerna, sätt upp dem på kylskåpsdörren – och följ dem.

Jag törs garantera att du slipper andra problem än de rent politiska i framtiden.

1. Fuska inte med skatten. Förväntningarna på att de som själva avlönas av skattepengar och hanterar skattemedel själva betalar skatt är höga. En mycket god idé är exempelvis att avstå från att dra av för utgifter som någon annan redan betalt. Då hamnar man garanterat i klistret.

2. Anlita inte svartjobbare. Lika dumt som punkt ett. Risken att bli upptäckt är dock betydligt mindre. Förutsättningen är att dina hantverkare eller barnflickor skvallrar för media.

3. Var inte berusad offentligt. Det behöver inte gå så långt som offentligt hångel innan det blir riktigt besvärande.

4. Kör inte rattfull. Behöver inte kosta dig uppdraget – men kan göra det. Värst är det om du själv är trafikpolitiker.

5. Bygg inte svart. Det blir patetiskt när en politiker begär bygglov och sedan struntar i det.

6. Representera med måtta. Överdådig representation är en vanlig fallgrop. Följ om möjligt de interna reglerna. De brukar vara väldigt måttliga.

7. Håll koll på tjänstekortet. En god regel är att bara använda det för kostnader i tjänsten. Det kan verka lutherskt men minimerar framtida problem.

8. Betala tv-licensen. Oavsett om du är för eller emot public service så betala licensen utan att knota. Att bryta mot regler och förordningar bara för att man inte gillar dem skapar alltid problem. Jag lovar.

9. Håll hastigheten. Att köra för fort, bli av med körkortet eller använda kollektivfilen brukar sällan leda till att man blir av med uppdragen. Men det skapar rubriker du inte vill se.

10. Följ ditt partis politik. Det dummaste en politiker kan göra är att i sitt personliga agerande gå emot partilinjen. Därför gäller det att vara uppmärksam. Byter partiet linje, ställ dig genast frågan vad det betyder för dig själv. Det kan innebära att du bör byta till miljöbil. Sluta använda svartjobbare. Eller att avstå från en flytt till önskeherrgården.

11. Tänk efter. Dina aktuella uppdrag begränsar din rörelsefrihet. Det är värre för kulturministern att strunta i tv-licensen än för migrationsministern.

12. Säg som det är. Till sist, det viktigaste rådet av alla. Slingra dig inte, säg som det är. Har en dumhet begåtts ska den erkännas. Har en medarbetare betett sig svinaktigt – säg det (men använd ett annat ord).

En rejäl pudel kan visserligen svida för stunden. Men det har hittills aldrig avsatt någon.

ANNONS

Jämför el och sänk din elkostnad på några få minuter via Compricer nu!

Extern länk från Compricer

Jämför här!

Publisert: