Väderkaos i Skandinavien

NYHETER

Hus totalförstörda i Norge – rekordregn i Danmark – översvämningar i Sverige

Foto: Väderkaos I Oppland i Norge har flera hus förstörts och vägar rasat efter lokala skyfall.

Varm och fuktig luft söderifrån har orsakat väderkaos över hela Skandinavien i helgen.

Värst var det i dag i Oppland i Norge där skyfall har stängt flera stora vägar efter ras och människor har fått fly sina hem.

– Det är fullt kaos, säger Tom Midthaug, vakthavande polisbefäl i Vestoppland till VG Nett.

Polisen och väderlekstjänsten har varnat folk i södra och mellersta Norge för att det kan komma skyfall, som i sin tur kan underminera vägar och orsaka jordras.

Riksväg 245 och länsväg 193 och många mindre vägar har stängts av sedan jord-, sten- och lerras gjort det omöjligt – och farligt – att ta sig fram.

Fem hus förstörda

I Søndre land har minst fem hus totalförstörts av ras. Civilförsvaret och räddningstjänsten kämpade febrilt med att säkra ytterligare sju hus. Redan i morse evakuerades invånarna den värst drabbade i byn Tranhaug, rapporterar VG Nett.

Midthaug säger till VG Nett att man också överväger att evakuera ett hem för äldre i Odnes söder om Dokka i Nordre land på östsidan av Randsfjorden.

Regnrekord

I södra Sverige inträffade översvämningar på flera håll på lördagen. Under 40 minuter på eftermiddagen regnade det 71 millimeter i Skurup. Och i utkanten av Helsingborg utrymdes samtidigt det 47000 kvadratmeter stora köpcentret i Väla.

Även i Danmark hade man på lördagen enormt kraftiga skyfall.

I danska Lyngby regnade det fem millimeter i minuten ett tag på lördagseftermiddagen. Det gamla skyfallsrekordet från 1979 var slaget, enligt danska SMHI. Det rapporterades om många bilolyckor och vägar stänges av. Falck i Köpenhamn fick ta emot 486 anmälningar om vattenskador på lördagen. Över 200 hade ännu inte åtgärdats på söndagen.

Robert Triches, TT