Utpressaren kartlade fler

NYHETER

SJ:s vd skulle pressas på pengar

Den 39-åriga man som åtalats för att ha hotat och utpressat Holmens koncernchef Magnus Hallen hade planer på fler liknande brott.

Foto: Magnus Halls som blev dödshotad av utpressaren.

I ett brev till Holmens koncernchef Magnus Hallen skrev mannen: ”Vi har kartlagt er familj in till minsta detalj, barnens skola, fritidsintressen, vart ni rör er och med vem under en längre tid.” Han hotade med att prickskyttar följde familjen och krävde en miljon kronor för att de inte skulle skadas. Magnus Hallen var dock inte den enda höga chef som den 39-åriga mannen från Örebro tänkte pressa på pengar, skriver Folkbladet. Även SJ: s vd Jan Forsberg skulle hotas.

Avslöjades på anstalten

Det avslöjades i ett brev som 39-åringen fick sänt till sig av en kvinnlig bekant i våras. Då avtjänade mannen ett fängelsestraff och brevet som kom till anstalten innehöll en liknande kartläggning som den 39-åringen gjort om Magnus Hall. Denna gång ledde inte kartläggningen till någon utpressning.

- I det här fallet inleddes en förundersökning mot 39-åringen där han var misstänkt för förberedelse till utpressning, men den lades ned i samband med att det här andra fallet startade, säger kammaråklagare Britt-Lousie Viklund till Folkbladet.

- Det här visar att det här som han nu står åtalad för inte var en enstaka händelse utan att det är något han sysslat med tidigare, säger hon.

På fredag inleds rättegången i Linköpings tingsrätt mot 39-åringen.