De tog tillbaka rånarnas byte

NYHETER

”Det sitter i ryggmärgen att hjälpa till”

Foto: Agerade på ren instinkt Jan-Erik Ohlsson och Ann-Charlotte Lyman satte stopp för bankrånarna genom att springa efter dem och tvinga av dem bytet.

Rånarna flydde med en värdeväska.

Då ingrep yrkesmilitärerna Ann-Charlotte och Jan-Erik.

– Vi tog upp jakten och fick dem att kasta ifrån sig pengarna

Foto: Rånet begicks av maskerade rånare på Swedbank på Hamngatan.

Mitt i lunchrusningen på Hamngatan i centrala Stockholm blev ett stort antal förbipasserande vittnen till värdetransportrånet.

Inne på Swedbank hotade två män på moped en väktare till livet. Fänrik Ann-Charlotte Lyman var en av dem som råkade passera strax utanför.

Maskerade

– Jag och min kollega tyckte det såg konstigt ut att någon parkerat en moped i entrén. Nästa stund såg jag hur två personer med mörka, visirtäckta hjälmar ryckte till sig en värdeväska, säger hon.

Ann-Charlotte och hennes kollega, kapten Jan-Erik Ohlsson, stod i försvarets informationsmonter på Ung08-konferensen som pågår för fullt i Kungsträdgården, ett stenkast från brottsplatsen.

– Vi tittade på varandra – och sprang. Jag gensköt mopeden längre upp på gatan och Jan-Erik tog upp jakten. Det stressade dem så pass att de slängde ifrån sig väskan.

– Det sitter i ryggmärgen att hjälpa till om det händer grejer. Att jobba inom försvaret är ett samhällsansvar, säger Ann-Charlotte.

Hittade mopeden

Polisen förhörde i går det stora antalet vittnen som såg alltihop, och man tror sig nu ha en tydlig bild av gärningsmännen.

– Vi har inte gripit någon än men har goda förhoppningar. Mopeden hittades någon timme senare på Östermalm och vi har beslagtagit den för teknisk undersökning, säger Ann-Charlotte Wejnäs, pressansvarig vid Stockholmspolisen.

Ingen skadades

Enligt flera vittnen exploderade en inbyggd bläckanpull i väskan så att dess innehåll förstördes. Ingen ska ha skadats fysiskt vid rånet.

Simon Bynert