Personalbok ska stoppa svartjobb

NYHETER

Skatteverket chockgranskar frisörer och krogar

Nu börjar Skatteverkets upprensning bland den svarta arbetskraften.

Från och med årsskiftet riskerar frisersalonger och restauranger grova böter om de inte bokför personalens arbetstider.

Foto: malin bonde
Magnus Tinglöf, creative director på Hårgänget, har inga invändningar mot den skärpta lagstiftningen. Här med Jenny Pettersson i frisörstolen.

Den 1 januari trädde en ny lag i kraft som tvingar samtliga företag inom frisör- och restaurangbranschen att föra personalliggare.

– Vi försöker komma till rätta med problematiken bakom svart arbetskraft, vilket de här branscherna domineras av, säger Conny Svensson, riksprojektledare på Skatteverket.

30 000 kontroller

Under året ska man genomföra minst 30?000 oanmälda kontroller på företag runt om i landet.

– Vi ska kontrollera 80 procent av branschen. Att besöken kan göras oanmälda är nytt i sammanhanget vilket gör att vi kan komma åt problemet på ett helt nytt sätt, säger Conny Svensson.

Liggaren ska fyllas i varje dag och redogöra för vem som har jobbat och under vilka tider.

Den som slarvar debiteras en kontrollavgift på 10?000 kronor, eller 2 000 kronor per anställd. Något som fått branschförbundet Sveriges Hotell- och restaurangägare att rasa.

– Det är en sund tanke för att skapa en sund bransch, men det innebär också extra administrativa bördor för större företag, säger Mats Hult, vd för Sveriges Hotell- och restaurangförbund.

Magnus Tinglöf, creative director på Hårgänget, har inga invändningar mot den skärpta lagstiftningen.

– Vi har fört personalliggare sedan 1994, så för oss är det varken ett problem eller något nytt. Tvärtom är det bra att man granskar tjänstebranschen hårdare, säger han.

Så säger nya lagen

Clarence Frenker (.se)