Avhoppen kostar 100-tals miljoner

NYHETER

Möllevången - Sofielund den största förloraren

Foto: Sammanlagt ansökte drygt 7 800 personer om att lämna Lunds stift under förra året. En av kyrkorna som drabbats är Sankt Matteus.

Avhoppen från Svenska kyrkan fortsätter. Sedan 2000 har Lunds stift har förlorat 100-tals miljoner på medlemsflykten.

Under förra året ansökte drygt 7 800 medlemmar om att lämna Lunds stift. Det ihållande medlemstappet från Svenska kyrkan kommer att tvinga organisationen att krympa sin verksamhet.

– Vi får nog räkna med att det blir en mindre kyrka i framtiden, säger forskaren Jonas Bromander till Punkt SE.

Tiotusentals skåningar lämnat kyrkan

Sedan Svenska kyrkan skiljdes från staten för sju år sedan har tiotusentals skåningar lämnat organisationen. Enligt Uppsalaforskaren Jonas Bromander har många ekonomiska skäl bakom sina beslut.

– Det finns en vilja bland folk att spara pengar, säger han.

Och avhoppen drabbar Svenska kyrkan hårt. Sedan millennieskiftet har enbart församlingarna i Lunds stift gått miste om medlemsavgifter på 100-tals miljoner kronor. Enligt Punkt SE:s beräkningar innebär enbart fjolårets avhopp ett inkomsttapp på runt 20 miljoner kronor – årligen.

Svagare relation till kyrkan i städerna

Besluten att lämna Svenska kyrkan tas dock inte över en natt.

– De har ofta vuxit fram under flera års tid, menar Jonas Bromander.

Svenska kyrkan har utvecklats genom att stärka sin ungdomsverksamhet och lägga större resurser på att hjälpa utslagna och hemlösa, men enligt Jonas Bromander tyder allt på att avhoppen kommer att fortsätta.

– Utträdesnivån ligger på några procent varje år, och så kommer det nog att fortsätta.

I Skåne är Möllevången-Sofielunds församling den som förlorar flest medlemmar. Men det är inget som förvånar Jonas Bromander.

– Relationen till Svenska kyrkan är svagare i städerna. Där finns det också många kyrkor vilket gör att en del inte ens är säkra på vilken församling de tillhör.

Så många har lämnat Svenska kyrkan:

Daniel Persson (.se)