Hård kritik mot pr- konsulten Persson

Publicerad:
Uppdaterad:

Hade som statsminister inga högre tankar om pr-konsulter och lobbyister

Som statsministern var Göran Persson mycket negativ till pr-konsulter.

Nu blir han själv en och får kritik från flera håll.

I augusti börjar Persson sitt nya jobb som ”senior advisor” på PR- och kommunikationsföretaget JKL. Lönen är hemlig. Bolagets vd Anders Lindgren betecknar sin nya medarbetare som en ”drömrekrytering”.

Persson tycker själv att det är för tidigt att helt dra sig tillbaka och bara ägna sig åt sin gård och kossorna.

– Jag har lämnat partipolitiken och tänker inte gå tillbaka till den, men jag har politiska erfarenheter som kan vara utomordentligt värdefulla för svenskt näringsliv, säger han.

Som statsminister hade Persson inga högre tankar om PR-konsulter och lobbyister. Så sent som i sitt avskedstal på socialdemokraternas extra partikongress i mars sade han: ”Lobbyisterna arbetar för det gamla. Framtidens lösningar har inga lobbyister.”

I ett demokratital 1997 undrade Persson om beslutsfattare blir förda bakom ljuset av de ”lejda opinionsbildarna, de som ena dagen säljer sina tjänster till ett företag, andra dagen till ett politiskt parti?”

Kallar sig rådgivare

Persson understryker nogsamt att han ska vara rådgivare åt företag, inte lobbyist.

– Jag skulle aldrig drömma om att göra den typen av arbetsinsats, säger han.

Persson kommer heller inte att arbeta för partier. JKL, som 1985 startades av moderater, tar inte sådana uppdrag.

Men hård kritik kommer ändå från olika håll. Statsvetarprofessorn Marie Demker ser problem för politikens trovärdighet när politiker går över till pr.

– Sedan är det rent sakpolitiskt ett problem: att personer som i sin roll som regeringsledamöter vet ett antal saker utnyttjar kunskapen kommersiellt, säger hon.

Statsvetarkollegan Mikael Gilljam tycker att övergången är anmärkningsvärd. Både han och Demker anser att det nu är dags att diskutera lagstiftning om övergångsregler.

Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson anklagar Persson för att urholka politikens integritet och menar han borde vara extra försiktig med att inte smutsa ned sig själv och statsministerämbetet.

Rimligt, tycker Bildt

Göran Persson kritiserade Björn Rosengren (s) när denne kort efter sin avgång som näringsminister 2002 gick över till näringslivet för att bli rådgivare inom Stenbecksfären. Persson påpekar att han kommer att ha varit borta från statsministerämbetet i nästan ett år när jobbet på JKL börjar i augusti. Det är, enligt honom, en rimlig karenstid.

De första kontakterna mellan honom och JKL:s vd togs redan för ett halvår sedan. De två kom överens om att träffas och äta middag, ”sedan blev det så här efter några samtal”, berättar Persson.

Han är inte den ende från den avgångna s-regeringen som jobbar åt JKL. Där finns även Perssons förra presschef Anna Helsén.

Den förre moderate statsministern Carl Bildt, numera utrikesminister, tycker att det är rimligt att Persson skaffar sig en försörjning. Bildt påpekar att han själv efter att ha slutat som statsminister och gått över till näringslivet valde att inte ägna sig åt svenska frågor.

– Det svenska nätverket tyckte jag inte man skulle utnyttja, säger han.

Björn Ewenfeldt/TT , Owe Nilsson/TT

Publicerad: