Nyheter

Våldtäktsman utvisas till Sverige efter 32 år

NYHETER

STOCKHOLM

Han föddes under en utlandsresa, men har levt nästan hela sitt liv i Australien.

Nu har 32-åringen dömts för 87 brott – bland annat våldtäkter och väpnade rån – och riskerar utvisning.

Till Sverige.

Det beslutade landets högsta domstol på onsdagen, skriver Sydney Morning Heralds nätupplaga.

Mannen, som har ett svenskklingande namn, var bara 27 dagar gammal när han kom till Australien.

Han föddes när hans mamma var på besök hos sin familj i Sverige. Sedan den 27 januari 1974 har mannen inte varit utanför Australien.

I ett pressmeddelande från Australiens högsta domstol uppges att 32-åringen inte talar svenska och vet föga om sina svenska släktingar.

Han ska ha avtjänat åtta fängelsestraff, bland annat för grov våldtäkt, stöld, mordbrand, droginnehav och väpnat rån. Första fallet i hans syndaregister registrerades när han var tio år.

Uppfyller inte kraven för medborgarskap

Sydney Morning Herald skriver att den i dag 32-årige mannen har dömts för 87 brott, inklusive flera fall av våldtäkter och väpnade rån. Det ledde till att Australiens migrationsminister Amanda Vanstone drog in hans visum 2004 - 30 år efter att han anlänt till Australien.

Enligt Vanstone uppfyllde mannen inte de krav som ställs för permanent medborgarskap. Därför ska han utvisas till Sverige.

Högsta domstolen banade på onsdagen väg för utvisningen genom att upphäva ett tidigare beslut, som fattades av en federal domstol i april. Då kritiserade två domare, Michael Moore och Roger Gyles, regeringens beslut i skarpa ordalag. Därefter frigavs mannen från den australiska migrationsmyndighetens häkte.

"Det här fallet, och liknande som inträffat tidigare, tyder på att regeringens tolkning av lagen har spårat ur", ansåg de båda domarna i april enligt Sydney Morning Herald.

”Exporterar problem”

De båda juristerna medgav att mannen visserligen hade uppfört sig dåligt. Men de tillade att hans leverne inte varit "värre än många andra som levt i det australiska samhället i hela sitt liv, men som är australiska medborgare".

Domarna ansåg att skillnaden mellan mannen och andra enbart handlade om teknikaliteter.

"Bortsett från det förskräckliga straffet som delas ut till individen, förutsätter det att Australien kan exportera sina problem någon annan stans", skrev domarna enligt tidningen.

TT

ANNONS EXTERN LÄNK

Fixa vita tänder hemma på 30 minuter – köp startkit här

Dentway

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter