Här stryper han sin kompis

NYHETER

Flera skolbarn har svimmat under den livsfarliga leken

1 av 3 | Foto: Den ena pojken trycker med armen runt sin kompis hals.

Här leker ungdomarna med döden.

Flera skolbarn har den senaste tiden svimmat under filmade stryplekar.

- Det är livsfarligt, säger barnläkaren Lars H Gustafsson.

Polisen i Trelleborg larmade nyligen skolförvaltningen i kommunen om en ny trend bland skolbarn.

Flera elever på högstadieskolor har lekt stryplekar.

- Barnet hyperventilerar och sen trycker en kompis till runt halsen tills barnet svimmar av, säger Barbro Melander, skolchef i Trelleborg.

Oftast har barnen kvicknat till snabbt. I andra fall har kompisarna fått slå den avsvimmade i ansiktet tills den drabbade kommit ur medvetslösheten.

Livsfarligt

Ingen av barnen, både pojkar och flickor, som deltagit har fått bestående men. Men i ett fall blev ett barn skärrat efter att ha haft problem med att vakna upp ur medvetslösheten.

- Detta är livsfarligt och man kan dö. Det finns alltid en risk för andningsstillestånd som kan påverka hjärtat. Barn kan också falla så att andningsvägarna täpps till, säger barnläkaren Lars H Gustafsson, tidigare ordförande i Riksförbundet Hem och skola.

I ett brev till föräldrar med skolbarn varnar nu skolchefen i Trelleborg för stryplekarna.

- Det är mycket viktigt att lärare och föräldrar griper in och att detta tas upp i skolor där det förekommer, säger Gustafsson.

Filmat med mobilen

Barnen har filmat flera av händelserna på sina mobilkameror och sedan spridit filmklippen mellan sig. Andra hemmagjorda filmer sprids nu också på nätet där svenska ungdomar utövar stryplekarna inför jublande kompisar.

- Barnen tycker troligen att det är spännande och häftigt att man kan påverka kroppen på det här sättet. De ser inte allvaret.

De farliga lekarna har tidigare förekommit bland svenska barn och ungdomar. Några kända dödsfall från senare år finns inte, men i flera fall har barn fått akut föras till sjukhus med hjärnskakning efter att de ramlat olyckligt.

Så påverkas kroppen

Claes Petersson